Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken tegen Lil Kleine geëist. Dat meldt RTL Boulevard-verslaggever Sander Knura op Twitter. Hoewel de artiest eerder verklaarde zich niet schuldig te hebben gemaakt aan de mishandeling in Amsterdam in december 2019, blijkt uit vertoonde beelden in de rechtbank dat dit wel degelijk het geval is.

Jorik Scholten, zoals Lil Kleine echt heet, wordt ervan verdacht samen met Arnold H. en Peter S. uit Boxtel een man mishandeld te hebben op het Rembrandtplein. Het 28-jarige slachtoffer werd volgens het OM door drie mannen vastgepakt, tegen het lichaam geschopt en in zijn gezicht gestompt of geslagen.

Dat verklaart het slachtoffer vrijdag ook in de rechtbank. Hij zegt dat de daders onder invloed waren van drank en cocaïne. "Ik werd aangewezen, toegetakeld en weggejaagd of het dagelijkse kost voor ze was."

Toen het slachtoffer na een duw ten val kwam, volgden nog meer schoppen. De artiest, die niet aanwezig was in de rechtbank, ontkende eerder de clubbezoeker te hebben mishandeld. De twee andere verdachten zeggen Lil Kleine niet te te kennen. De situatie is vastgelegd op camera. Op de beelden is duidelijk te zien dat de mannen met elkaar communiceren.

Lil Kleine stelt via zijn advocaat in de rechtbank dat zijn verloofde Jaimie Vaes door de aanklager zou zijn lastiggevallen. Hij ontkent dat hij geweld heeft gebruikt of dat hij de twee andere verdachten achter het slachtoffer aan stuurde. Hij zou slechts zijn voet hebben opgetild en het slachtoffer niet hebben geraakt.

De officier van justitie spreekt van "zinloos uitgaansgeweld". "Geweld dat niet te rechtvaardigen valt." Omdat het gaat om mishandeling in vereniging, wordt het misdrijf alle drie de verdachten even zwaar aangerekend.

Tegen verdachte Peter S. is 120 uur taakstraf en twee weken onvoorwaardelijke celstraf geëist, tegen Arnold H. een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van 150 uur. Hun strafeis wijkt wegens hun strafblad iets af van dat van de rapper.

De uitspraak vindt plaats om 11 februari.

Rapper maakte zich eerder schuldig aan geweld

Lil Kleine is eerder in aanraking gekomen met politie en justitie. Hij maakte zich volgens de rechter in het verleden schuldig aan mishandeling, openlijk geweld en winkeldiefstallen.

De rapper, bekend van hits als Drank & Drugs, Loterij en Krantenwijk, was in de zomer van 2021 onderwerp van onderzoek na een incident met zijn verloofde Vaes op het Spaanse eiland Ibiza. Daarbij zou Lil Kleine zijn partner geslagen hebben, maar beiden hebben gezegd dat er geen sprake is geweest van fysiek geweld.