De Britse krant The Guardian gaat een beslissing over de geheimhouding van het testament van prins Philip aanvechten. De krant heeft van het Britse hooggerechtshof toestemming gekregen om een zaak te starten met als doel de beslissing dat het testament negentig jaar geheim moet blijven terug te draaien.

Afgelopen september bepaalde de rechter dat het testament van de in april 2021 overleden Philip negentig jaar lang geheim moet blijven. Dit was besloten om de privacy van de leden van de Britse koninklijke familie te beschermen. De hoorzitting vond in besloten kring plaats. Mediaorganisaties mochten niet aanwezig zijn en werden niet op de hoogte gesteld van de zitting.

Om die reden wil The Guardian dat de hoorzitting wordt overgedaan en daarmee de beslissing ongedaan wordt. Volgens de krant was de hoorzitting rondom het testament van de prins in strijd met het open rechtssysteem.

Volgens de Britse wet moeten testamenten van overleden personen altijd openbaar worden gemaakt, maar voor leden van de koninklijke familie is al vaker een uitzondering gemaakt. Sinds 1910 is dat al gebeurd bij meer dan dertig familieleden, onder wie ook verre familieleden. Al deze verzoeken zijn eveneens achter gesloten deuren behandeld.

In november stelde het Britse hooggerechtshof dat het in kader van transparantie bereid is om de lijst van verzegelde testamenten vrij te geven. De inhoud blijft wel verborgen.