Het is nog onduidelijk of Britney Spears haar vader miljoenen dollars aan juridische onkosten moet vergoeden, maar in afwachting van het besluit daarover moet de zangeres over haar geld kunnen beschikken. Dat heeft een rechter in Los Angeles woensdag bepaald. Jamie Spears maakte de onkosten als beheerder van Britneys bezittingen.

Wie is wie in de zaak Britney Spears?

  • Jamie Spears: vader van Britney en degene die sinds 2008 zeggenschap had over haar geld, leefomstandigheden en gezondheid.
  • Mathew Rosengart: de advocaat van Britney.
  • John Zabel: de tijdelijke curator over het financiële gedeelte van Britneys leven.

Tijdens een verhitte hoorzitting voor rechter Brenda Penny ruzieden de advocaten van Britney en Jamie Spears - en anderen die bij de inmiddels beëindigde curatele betrokken zijn - over beschuldigingen van wangedrag, lekken naar de pers en over wie het geld van de ster moet beheren, schrijft The Hollywood Reporter.

De advocaat van John Zabel betoogde dat de bezittingen moeten worden overgedragen aan de zangeres. Jamie Spears' advocaat Alex Weingarten reageerde afwijzend. "Laten we niet vergeten waarom deze ondercuratelestelling er was", zei Weingarten. "Mevrouw Spears ging onverantwoord met haar geld om."

De advocaat van Britney Spears benadrukte dat "de ondercuratelestelling voorbij is".

Rechter weigert geld opzij te leggen

De rechter weigerde uiteindelijk geld opzij te leggen. Ze legde uit dat er wettelijke voorzieningen zijn om ervoor te zorgen dat advocaten betaald worden als hun verzoek om een honorarium in een beschikking wordt toegewezen.

Op 27 juli komt iedereen in ieder geval weer bijeen in de rechtbank. Maar als het aan het team van Britney Spears ligt, komt er ook nog een aparte zaak waarin wordt uitgezocht of de zangeres jarenlang werd afgeluisterd.

Jamie Spears wilde dat zijn dochter zijn advocaat, die 1.200 dollar (ruim 1.060 euro) per uur rekent, betaalde tot de rechtbank woensdag uitspraak deed. Volgens de advocaten van vader Spears, die een 27 bladzijdes tellende petitie inleverden, is dat nodig om het curatorschap zo snel mogelijk af te handelen.

Jamie Spears zei eerder dat hij geen geld van Britney wil

De aanvraag is opmerkelijk: Jamie Spears heeft eerder gezegd dat hij geen geld van zijn dochter wilde zien. Begin november zei hij nog geen compensatie te hoeven. Gedurende alle jaren van het curatorschap liet hij zichzelf forse bedragen uitkeren uit de inkomsten van zijn dochter.

Britney Spears stond bijna veertien jaar lang onder curatele van haar vader. In 2021 verklaarde de zangeres in een emotionele getuigenis dat ze al heel lang onder de curatele uit wilde, maar nooit die kans kreeg. De rechter gaf haar toen toestemming om een eigen advocaat in de arm te nemen, waarna het toezicht in november 2021 per direct werd beëindigd.