AMSTERDAM - Paul McCartney heeft zijn volledige medewerking verleend aan de nieuwe biografie van de Beatles. Dat zegt schrijver Bob Spitz die eerder ook biografieën van Bob Dylan en Bob Marley schreef. Volgens de auteur heeft McCartney zijn hele nabije omgeving gestimuleerd met hem te praten. Zo werkte George Harrison voor zijn dood ook mee.

Ringo Starr en Yoko Ono behoren tot de weinigen die er niks voor voelden. Vanaf dinsdag is 'The Beatles: the biography' te koop in Engeland en de VS en vanaf volgende maand in Nederland.

Spitz is acht jaar bezig geweest het verhaal van de band op papier te krijgen. "Ik heb het proces benaderd alsof er nooit eerder iets over de Beatles geschreven is," zegt hij. Zo interviewde hij 650 mensen en woonde hij zes maanden in Liverpool. Zijn inzet resulteerde in 3000 pagina's aan materiaal die later door de uitgever zijn teruggebracht tot 865.

Veranderd

Spitz benadrukt dat het boek ook gaat over het ontstaan van de Britse entertainmentindustrie. "Daar hebben de Beatles een groot aandeel in gehad. Ze hebben de muziekwereld echt voorgoed veranderd."

De biografie van Spitz is niet de enige literatuur over de Beatles die deze herfst in de winkels ligt. Zowel Yoko Ono als John Lennons eerste vrouw, Cynthia Powell, hebben een boek geschreven met de band als thema. Spitz werkt overigens ook aan een versie voor kinderen. "Die gaat ook over seks, drugs en rock en roll maar dan zonder de seks en de drugs," grapt hij.