Het kruidenmiddel Shambala, dat door radio-dj Giel Beelen wordt gepromoot, wordt uit de handel gehaald. Het middel bevat volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingrediënten die de gezondheid kunnen schaden.

In Shambala en het vergelijkbare middel OPEN UP zitten harmine, harmaline en tetrahydroharmine. "Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten als hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden", aldus de NVWA.

Ook eenmalig gebruik, in een dosering zoals vermeld op de verpakking, kan volgens de autoriteit schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel. "Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk."

BNNVARA, de werkgever van Beelen, liet in oktober al weten met de radio-dj in gesprek te gaan over Shambala. "Hij handelt nu overeenkomstig de uitspraak van de NVWA door het uit de handel te nemen en daarmee is dit afgesloten", laat een woordvoerder van de omroep weten.

Volgens Beelen kan het kruidenmengsel de gebruiker helpen zijn "innerlijke zelf te vinden". Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd een melding over Shambala gedaan, waarna de NVWA een onderzoek instelde.

Het middel kwam in oktober aan bod in consumentenprogramma Radar. Voedselexperts en een farmacoloog bekritiseerden het mengsel en ook Beelen zelf kwam aan het woord. Hij kon toen niet duidelijk maken in welke verhouding de ingrediënten in het drankje zitten.

Beelen heeft nog niet gereageerd op het nieuws.