Volgens demissionair premier Mark Rutte is het achteraf "toch niet goed gegaan" met het naleven van de coronaregels op de verjaardag van kroonprinses Amalia. Daarbij waren veel te veel gasten aanwezig.

Het laat volgens Rutte zien dat "we allemaal worstelen met de regels" van het demissionaire kabinet. "Het zijn ook mensen", zei hij donderdag over de koninklijke familie tegen verslaggevers. "We maken allemaal fouten."

Rutte moest woensdag aan de Kamer melden dat de koninklijke familie de coronaregels opnieuw had overtreden. De koning vertelde hem dat na vragen van De Telegraaf. In plaats van het maximum van 4 personen, dat voor heel Nederland ook tijdens de feestdagen geldt, waren er maximaal 21 mensen aanwezig, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens de krant waren het er tientallen meer.

Koning Willem-Alexander werd in de aanloop naar het EK voetbal al eens in een oranje uitgedoste straat gefilmd terwijl hij handen schudde en geen 1,5 meter afstand hield. Het koninklijk paar moest ook door het stof na een reis naar Griekenland, vlak nadat een 'gedeeltelijke lockdown' was aangekondigd en Nederlanders ertoe werden opgeroepen zo min mogelijk naar het buitenland te reizen.

Koning Willem-Alexander over vakantie: 'We hadden niet moeten gaan'
119
Koning Willem-Alexander over vakantie: 'We hadden niet moeten gaan'

'Op dit ene punt is het niet goed gegaan'

Van een patroon wilde Rutte echter niet spreken. "Dat vind ik te zware woorden. Deze koninklijke familie is zich er zeer van bewust hoe belangrijk het is dat we met z'n allen proberen die coronaregels zo goed mogelijk na te leven", bezwoer hij. Op de vraag of het koninklijk huis zich boven het volk verheven voelt, zei Rutte resoluut: "Nee, helemaal niet. Echt niet."

Daarnaast benadrukte Rutte nog eens dat de koninklijke familie "op alle mogelijke manieren voorzorgsmaatregelen" heeft genomen. "Op dit éne punt - en dat is ook belangrijk - is het niet goed gegaan."

Koning blijft bij verklaring

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag laten weten dat hij verder niets gaat zeggen over het omstreden feestje voor de achttiende verjaardag van zijn dochter Amalia.

De koning woonde een opening bij in het Kunstmuseum Den Haag. Bij het verlaten van het museum zei hij licht geagiteerd dat hij "heel duidelijk is geweest in wat daarover gezegd is".