Eva Jinek heeft een succesvolle dagelijkse talkshow en wordt als een van de beste interviewers van Nederland gezien, maar de presentatrice heeft lang niet altijd vertrouwen in zichzelf. In haar boek Droom groot staat dat ze zelfs hoopte dat er iets gebeurde, zodat ze niet hoefde te werken.

"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar vroeger heb ik mensen gesmeekt om mijn arm tussen de draaideur te zetten, zodat ik die zou breken, want dan hoefde ik niet meer te presenteren", citeert de Volkskrant uit het boek dat Jinek heeft geschreven.

De presentatrice gaat in Droom groot in gesprek met rolmodellen: mensen die iets bereikt hebben en waar Jinek respect voor heeft. Het bovenstaande vertelde ze in een gesprek met Roxeanne Hazes, die zelf met faalangst kampte.

"Ik zou een apart boek kunnen vullen met de dingen die mensen bedenken om onder hun faalangst of podiumvrees uit te komen. De beloning van toch steeds je angsten trotseren is ervaring - en die ervaring helpt je door zulke momenten heen", aldus Jinek over dat interview.

Hazes ging in therapie en leerde dat het helpt om vaker uit te gaan van het beste scenario in plaats van het slechtste. Jinek leerde meer van de gesprekken met de geïnterviewden. Zo besprak ze met wetenschapper Rianne Letschert dat je ondanks je angsten kunt doorgaan.

"Toen ik haar sprak, realiseerde ik me dat we het al jaren verkeerd zeggen tegen onszelf en onze kinderen. Dat het niet is 'wees niet bang, ga ervoor!', maar 'wees bang en ga ervoor.' Ik denk oprecht niet dat er ooit iets speciaals gebeurt als je zegt: ik durf niet, ik blijf lekker thuis. Te horen dat mensen die ik zo hoog heb zitten ook allemaal hun twijfels kennen, vond ik heel troostrijk."