Activisten die opkomen voor de rechten van transgender personen hebben het thuisadres van J. K. Rowling gedeeld op Twitter. De Britse auteur laat maandag weten dat ze zich ondanks deze actie zal blijven uitspreken.

"Ik heb nu al zoveel doodsbedreigingen gekregen dat ik er het huis mee kan behangen, en ik ben niet gestopt met mijn mening te verkondigen", schrijft Rowling op Twitter.

Drie transactivisten deelden vrijdag foto's op Twitter waarop ze borden omhooghielden voor het huis van Rowling. Op de borden stond onder meer "transrechten zijn mensenrechten". Volgens de 56-jarige Harry Potter-auteur was haar thuisadres zichtbaar op de foto's. De Twitter-accounts van de activisten zijn inmiddels verwijderd.

Rowling kwam eind 2019 onder vuur te liggen toen ze op sociale media een artikel bekritiseerde waarin de omschrijving "mensen die menstrueren" voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. Critici namen haar dat kwalijk, omdat ook transgender mannen kunnen menstrueren.

Vanwege de vele boze reacties op haar opmerking schreef ze een blogpost waarin ze zei dat ze tegen het "uitwissen" van biologische seksebepaling is. Dat kwam haar op veel kritiek te staan, ook van enkele bekende Harry Potter-acteurs.