AMSTERDAM - De Amerikaanse zanger R. Kelly is nog niet af van vervolging in een drie jaar oude zaak wegens seks met een minderjarig meisje en het maken van video-opnamen daarvan. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

Een rechter in Chicago bepaalde vrijdag dat de veertien punten tellende aanklacht tegen de 36-jarige zanger in stand kan blijven en dat "het bewijs zodanig is dat de heer Kelly zijn verdediging moet gaan voorbereiden".

Alibi

Kelly's advocaten hadden aangevoerd dat de periode waarin het delict zou zijn gepleegd in de aanklacht 'te vaag' was omschreven, waardoor het voor hem onmogelijk zou zijn een alibi voor een speciale datum te verschaffen.

De zanger heeft verklaard niet schuldig te zijn. Het onderzoek tegen R. Kelly, die bekend staat om seksueel getinte liedjes, begon na geruchten dat de artiest een verhouding had met de veertienjarige dochter van een zakenkennis.

Celstraf

Op een videoband, die bij een krant in Chicago terechtkwam, zou te zien zijn dat R. Kelly seks heeft met het meisje. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij tot vijftien jaar cel krijgen.

Abortus

De zanger was eerder ook al beschuldigd van seks met minderjarigen. Hij schikte een rechtszaak met twee vrouwen die hem daarvan beschuldigden. Later bleek dat R. Kelly trouwde met de intussen overleden zangeres Aaliya toen zij pas vijftien was. Het huwelijk werd daarop ontbonden. Een derde zaak draaide om een vrouw die zei dat de zanger haar zwanger had gemaakt toen ze nog een tiener was. Hij zou haar hebben gedwongen tot een abortus.

Bewijsmateriaal

Begin vorig jaar trok justitie in de Amerikaanse staat Florida alle aanklachten wegens het bezit van kinderporno tegen Kelly in. De rechter had bepaald dat het bewijsmateriaal in de zaak op onrechtmatige wijze was verkregen. De zanger had in de zaak in Florida voor zestig jaar achter de tralies kunnen verdwijnen.