Onder anderen schrijver Marieke Lucas Rijneveld en kookboekauteur Yvette van Boven hebben woensdagmiddag geluncht met koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Paleis Noordeinde. De auteurs mochten bij de zogeheten uitblinkerslunch aanwezig zijn omdat zij zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren, schrijft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Lucas Rijneveld won vorig jaar de prestigieuze International Booker Prize voor De avond is ongemak. Ook Michele Hutchison, die het boek naar het Engels vertaalde, was door het koningspaar uitgenodigd.

Van Boven werd uitgenodigd vanwege het Gouden Kookboek dat zij ontving voor haar boek Home Made Basics. Verder stond ook actrice Beppie Melissen op de gastenlijst, die een Gouden Kalf won voor haar rol in de film Kapsalon Romy.

Andere genodigden waren wielrenster Lucinda Brand (werd wereldkampioene veldrijden), radiomaker Heleen Hummelen (winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon voor haar podcast Virus Verhalen), journalist Pieter Klein (won De Tegel voor het onderzoek naar misstanden bij de Belastingdienst), schrijver Sander Kollaard (kreeg de Libris Literatuurprijs voor Uit het leven van een hond), voetbaltrainer Sarina Wiegman (uitgeroepen tot beste vrouwelijke trainer) en journalist Coen Verbraak (winnaar van de Sonja Barend Award 2020 en De Tegel voor zijn documentairereeks Onze jongens op Java).

In totaal lunchten er 26 mensen met Willem-Alexander en Máxima. Naast de bekende namen stonden bijvoorbeeld ook de Europees kampioen schoenreparatie en de wereldkampioen kunstfluiten op de gastenlijst.