De Britse koningin Elizabeth heeft vanuit Windsor Castle via internet audiëntie verleend. Het was de eerste keer sinds haar ziekenhuisopname van vorige week dat de 95-jarige vorstin weer in het openbaar is verschenen, melden Britse media.

Elizabeth sprak met onder anderen de ambassadeurs van Zuid-Korea en Zwitserland. De op een na laatste keer dat ze zich in het openbaar had vertoond, was vorige week dinsdag. Toen was ze gastvrouw op de receptie rond de Global Investment Summit.

Ook gaat de monarch maandag niet naar de receptie van de klimaattop COP26 in Glasgow. Volgens een woordvoerder van het Britse koningshuis was ze "erg teleurgesteld" dat ze niet naar Schotland kan komen. In plaats daarvan neemt de koningin een videoboodschap op waarmee ze de aanwezige wereldleiders toespreekt.

Afgelopen woensdag werd de Britse koningin opgenomen in het ziekenhuis. Volgens het paleis gebeurde dat vanwege "inleidend onderzoek". Daarmee wordt gesuggereerd dat meer onderzoek nodig is. Kort daarvoor werd haar bezoek aan Noord-Ierland plotseling afgeblazen. Het was voor koningin Elizabeth de eerste overnachting in een ziekenhuis in jaren.

Na de nacht in het ziekenhuis zat ze vrijdag weer aan haar bureau in Windsor. Volgens Buckingham Palace hield zij zich uitsluitend bezig met lichte taken. Koningin Elizabeth is de oudste en langst regerende vorst ter wereld.