Prins William heeft in een interview met BBC News kritiek geuit op ondernemers en miljardairs als Jeff Bezos, Elon Musk en Richard Branson. Zij moeten zich volgens de Britse prins bezighouden met het klimaatprobleem in plaats van investeren in reisjes naar de ruimte.

"We hebben die knappe koppen nodig om de aarde te onderhouden, niet om een andere planeet te kiezen waar we kunnen wonen", zei William in het gesprek.

Een dag eerder ging acteur William Shatner, die jarenlang de hoofdrol speelde in Star Trek, nog met ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Bezos de ruimte in. Een commerciële raket bracht Shatner en drie andere passagiers naar een hoogte van ongeveer 107 kilometer, net buiten de dampkring. Bezos maakte eenzelfde reis in juli. Volgens hem zijn de ruimtereizen noodzakelijk om het leven op aarde te redden.

Bezos is met Musk van SpaceX en Branson van Virgin Galactic verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd op het gebied van toeristische vluchten naar de ruimte.

De Britse koninklijke familie laat zich steeds vaker uit over de klimaatcrisis. Ook Williams vader prins Charles zegt regelmatig hoe belangrijk het is om dit probleem op te lossen.