William Shatner ziet op tegen de ruimtereis die hij binnenkort gaat maken in de raket van Amazon-oprichter Jeff Bezos. De negentigjarige acteur werd voor de reis gevraagd vanwege zijn rol als Captain Kirk in de Star Trek-serie, vertelde hij donderdag in een interview op de Comic Con-beurs.

"Mijn vriend Jason Erhlick kwam zo'n anderhalf jaar geleden naar me toe en vertelde over de raketten die nu met mensen te lucht in vliegen. Hij vond het wel leuk als Captain Kirk ook mee zou gaan", aldus Shatner, die van 1966 tot 1994 in de bekende sciencefictionserie speelde.

In eerste instantie reageerde Shatner afwijzend. "Ik zei tegen hem: 'Het interesseert niemand iets als Captain Kirk dat doet. Dat is al 55 jaar geleden hè. Maar goed, het gaat goed met me, dus misschien moet ik het maar gewoon doen.'"

Een jaar later ging Shatner definitief op de uitnodiging in en werden er plannen gemaakt voor de reis, die later deze maand plaatsvindt. De acteur is straks met zijn negentig jaar de oudste persoon ooit die in de ruimte is geweest. Hij stapt aan boord van de New Shepard, de raket die werd ontwikkeld door het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Jeff Bezos.

'Hoop dat ik niemand terug zie staren als ik naar buiten kijk'

Hoewel hij 'ja' heeft gezegd, slaan de twijfels nog wel eens toe. De acteur vreest bijvoorbeeld voor een noodlottig ongeval zoals dat met de Challenger-raket, die in 1986 na 73 seconden uit elkaar viel.

"Ik zeg maar tegen mezelf: het beste wat we kunnen hopen, is dat het goed komt. Maar ik ben Captain Kirk, en ik ben doodsbang. Het andere moment juist weer niet. Het komt en gaat als een verkoudheid. Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk."

In juli vond de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Bezos plaats. Toen waren naast Bezos zelf ook onder anderen zijn broer Mark en de achttienjarige Nederlander Oliver Daemen aan boord.