Jamie Spears kan na dertien jaar niet meer over het leven van zijn dochter Britney Spears beslissen. Een rechter in de Amerikaanse stad Los Angeles heeft hem woensdag officieel als toezichthouder van de zangeres verwijderd.

Wie is wie in de zaak rondom Britney Spears?

  • Jamie Spears: vader van Britney en degene die sinds 2008 zeggenschap heeft over haar geld, leefomstandigheden en gezondheid.
  • Mathew Rosengart: de advocaat van Britney.
  • Jodi Montgomery: zorgmanager en cocurator (Britneys gezondheid).
  • Lynne Spears: moeder van Britney, staat buiten het curatorschap.
  • Jamie Lynn Spears: jongere zus van Britney, die zou profiteren van het curatorschap.
  • Sam Asghari: Britneys verloofde.

"De huidige situatie is niet houdbaar. Ze weerspiegelt een verziekte omgeving die om de verwijdering van Jamie Spears vraagt", zei de rechter.

De rechter stemde ook in met het verzoek van het juridische team van de 39-jarige zangeres om een tijdelijke vervanger aan te stellen. John Zabel zal vanaf nu de zaken van de Toxic-zangeres waarnemen. Volgens Spears' advocaat Mathew Rosengart is hij gespecialiseerd in het financieel begeleiden van cliënten. Vader Spears zei eerder dat Zabel niet geschikt zou zijn.

Over zorgmanager Jodi Montgomery zijn woensdag geen uitspraken gedaan. Zij heeft eerder laten weten te stoppen als Spears dat zou willen, maar naar verluidt zou de zangeres juist graag willen dat zij aanblijft.

Er was woensdag veel aandacht voor de hoorzitting. Fans hadden zich al voor zonsopgang bij de rechtbank verzameld om zich te verzekeren van een van de voor publiek gereserveerde stoelen.

Spears werd dertien jaar geleden onder curatele gesteld na een mentale inzinking. Aan de hand van officiële diagnoses werd vastgesteld dat ze niet meer goed genoeg voor zichzelf zou kunnen zorgen. Haar vader is sindsdien een van de curators, maar liet in augustus na een getuigenis van zijn dochter weten die functie neer te leggen.

Proces om van curatorschap af te komen erg complex

Omdat het proces om een curatorschap volledig te beëindigen complex is, had Spears' advocaat voorgesteld in ieder geval haar vader te laten stoppen. Rosengart verwacht dat zijn cliënt nog voor het einde van het jaar volledig onder het curatorschap uitkomt.

Dat biedt de zangeres ook de ruimte om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Zij verloofde zich onlangs met Sam Asghari, maar wilde niet dat haar vader zich hiermee zou bemoeien.

De rechter doet op 12 november definitief uitspraak over een volledige beëindiging van het curatorschap over de zangeres. Het vermogen van Spears waar het bewind over wordt gevoerd, bedraagt zo'n 60 miljoen dollar (52 miljoen euro).

Wildgroei aan Britney-docu's: 'Walgelijk hoe we haar behandeld hebben'
269
Wildgroei aan Britney-docu's: 'Walgelijk hoe we haar behandeld hebben'