Voormalig supermodel Linda Evangelista zegt "permanent misvormd" te zijn door een mislukte cosmetische ingreep. Om die reden verschijnt ze al vijf jaar niet meer in de schijnwerpers, schrijft de 56-jarige Canadese donderdag op Instagram.

Het ex-model schrijft dat ze op brute wijze is verminkt door een bedrijf dat een CoolSculpting-techniek zou toepassen, maar het tegenovergestelde deed van wat was beloofd. Tijdens een CoolSculpting-behandeling worden vetcellen bevroren, waarna ze zouden moeten afnemen.

"Mijn vetcellen namen toe in plaats van af en zorgden ervoor dat ik nu permanent misvormd ben, ook na twee pijnlijke operaties die de schade moesten herstellen. Ik ben, zoals de media het al schreven, onherkenbaar", aldus Evangelista.

Het voormalig model zegt dat ze door de behandeling "paradoxale vethyperplasie" of PAH heeft ontwikkeld, een zeldzaam maar bekend risico van deze operatie. Ze beweert dat ze daarvan niet op de hoogte was voordat ze de behandeling startte.

"PAH heeft niet alleen mijn levensonderhoud vernietigd, het heeft me ook in diepe depressie, diepe droefheid en de laagste diepten van zelfhaat gebracht", schrijft ze. "Ondertussen ben ik een kluizenaar geworden."

Evangelista zegt juridische stappen tegen het bedrijf te ondernemen. Vooral omdat ze graag weer "met opgeheven hoofd" de deur uit wil, "ondanks dat ik er niet meer als mezelf uitzie".