De wereldberoemde podcastmaker Joe Rogan zegt dat hij ivermectine, een ontwormingsmiddel dat vooral voor paarden wordt gebruikt, heeft geslikt om van COVID-19 af te komen. Er is echter geen bewijs dat dit medicijn een gunstig effect bij coronapatiënten heeft en het kan bovendien schade veroorzaken.

Het middel is populair onder mensen die hun vraagtekens hebben bij de coronavaccins, maar het gebruik ervan wordt door onder andere de Amerikaanse overheid afgeraden.

Ook het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) raadt het gebruik van ivermectine voor de behandeling van COVID-19 buiten klinische studies af.

De invloedrijke Amerikaan, wiens show op YouTube in 2019 zo'n 190 miljoen keer per maand werd gedownload, laat in een video op Instagram weten dat hij coronagerelateerde klachten had toen hij terugkwam van een aantal optredens.

Rogan in opspraak om uitspraken over vaccins

Nadat hij zich direct had afgezonderd van zijn gezin, liet Rogan zich testen. Toen hij hoorde dat hij met het coronavirus besmet was, nam de mediamaker allerlei medicijnen die hij in huis had. Zo nam hij onder andere het antibioticum azitromycine, de corticosteroïde ontstekingsremmer prednisolon en dus het ontwormingsmiddel ivermectin.

Volgens Rogan had hij maar een dag echt last van corona. Enkele dagen erna voelde hij zich alweer beter. Wel heeft hij enkele optredens moeten verschuiven.

De podcast van Rogan werd in 2020 voor ruim 100 miljoen dollar (bijna 85 miljoen euro) aan Spotify verkocht. Het bedrijf heeft volgens Amerikaanse media nog niet gereageerd op de uitspraken van Rogan.

De 54-jarige Rogan kwam in de afgelopen anderhalf jaar meermaals in opspraak, omdat hij bestaande vaccins in twijfel trok. Ook zei hij dat jongen mensen weinig redenen zouden hebben om zich te laten vaccineren tegen corona. Die laatste bewering probeerde Rogan later weer te nuanceren.

Verbetering: In een eerdere versie van dit bericht schreef NU.nl dat Rogan ruim 280 miljoen maandelijkse gebruikers op Spotify en zo'n 5 miljoen luisteraars in Nederland heeft. Dat is niet correct. Die getallen kwamen uit eerdere jaren en gingen over het aantal actieve Spotify-gebruikers per maand wereldwijd en het totale aantal podcastluisteraars in Nederland van destijds.