HARDENBERG - Regisseur Paul Verhoeven mag een vooroorlogse boerderij in de gemeente Hardenberg opblazen voor zijn film Zwartboek. Dat heeft het gemeentebestuur dinsdag laten weten. De regisseur had eerder zijn oog laten vallen op een boerderij in de Biesbosch, maar in dat pand bleken vleermuizen aanwezig. Daarvoor moest eerst een ontheffing van de Flora- en faunawet worden aangevraagd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het pand aan de Jachthuisweg bij Hardenberg is onbewoonbaar verklaard en stond op het punt te worden gesloopt. Burgemeester B. Meulman van Hardenberg is blij dat de filmer naar zijn gemeente komt.

Volgens de gemeente voldoet de aanvraag aan alle eisen. "De brandweer zal erbij aanwezig zijn en er wordt gewerkt met gekwalificeerde springmeesters", aldus een woordvoerder. De opnames vinden begin november plaats. Wanneer precies is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden. Verhoeven filmde eind vorige maand nog onderwaterexplosies bij Giethoorn.

In de boerderij wordt volgens de filmmaatschappij een cruciale scène in de film gedraaid. Na de ontploffing is de hoofdrolspeelster haar onderduikadres kwijt. De film speelt zich af in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog.