Britney Spears heeft de rechter woensdag verzocht een einde te maken aan het curatorschap van haar vader, waardoor ze al dertien jaar niets mag beslissen over haar eigen leven. In een uitgebreid betoog vertelde Spears de verstrekkende gevolgen die het curatorschap op haar leven heeft. Het was de eerste keer dat de zangeres zelf het woord nam in de rechtszaal.

"Ik wil verandering. Ik wil verandering die mij vooruit helpt en ik verdien dat. Het is mijn wens en mijn droom dat dit allemaal tot een einde komt", aldus de 39-jarige zangeres tijdens haar betoog via een online verbinding. "Ik wil gewoon mijn leven terug. Het duurt nu al dertien jaar en het is genoeg geweest."

Spears zegt dat ze eerder dit jaar loog op sociale media toen ze zei dat het goed met haar ging. "Dat was een leugen. Ik ben niet blij. Ik kan niet slapen. Ik ben depressief en huil elke dag."

Jamie Spears heeft al sinds 2008 zeggenschap over het leven van zijn dochter sinds ze met psychische klachten werd opgenomen in een kliniek. Hij bepaalt wat ze wel en niet mag kopen en met wie ze mag afspreken. Sinds 2019 wordt haar geld ook deels beheerd door haar zorgmanager Jodi Montgomery.

Deze week werd bekend dat het curatorschap van haar vader veel verder gaat dan eerder werd gedacht. Zo zou Spears naar eigen zeggen haar keukenkastjes niet eens van een likje verf mogen voorzien zonder de goedkeuring van haar vader.

Spears zei in de rechtbank dat het voelt alsof ze een slaaf is, omdat ze onder meer niet eens zelf mag bepalen wanneer ze op vakantie gaat of een optreden mag afzeggen als ze zich niet goed voelt. "Ik heb het gevoel dat ik mijn eigen leven niet mag leven. Zij (haar vader en Montgomery, red.) geven mij het gevoel dat ik in rehabilitatie zit."

'Mijn vader geniet van controle'

Volgens de zangeres geniet haar vader ervan om controle over haar te hebben. "Niet voor 100, maar voor 1.000 procent. Ik word in feite misbruikt en dat al dertien jaar lang. Ik wil nu mijn verhaal doen, zodat iedereen misschien begrip krijgt voor de schade die mij is toegebracht."

"Toen, en nu nog steeds. Ik werd gedwongen het medicijn lithium te gebruiken dat je gemoedstoestand moet stabiliseren. Daardoor had ik het gevoel de hele dag dronken te zijn. Ik kon niet meer voor mezelf opkomen en was bang om een gesprek aan te gaan met zowel mijn vader als moeder", zei Spears.

"De mensen die mij dit hebben aangedaan, zouden hier niet mee weg mogen komen", aldus de zangeres, die ook aankondigde haar familie te willen aanklagen. Spears keerde zich voor het eerst ook openlijk tegen haar moeder, over wie de zangeres zei dat zij net zo goed meewerkt aan het in stand houden van de situatie.

"Dit curatorschap doet mij meer kwaad dan goed. Ik verdien het om een leven te hebben. Ondanks dat ik mijn hele leven heb gewerkt, voelt het alsof iedereen het op mij gemunt heeft. Ik voel me gepest en buitengesloten. Ik heb er genoeg van om mij alleen te voelen."

Spears heeft twee zoons met haar ex-man Kevin Federline, die de voogdij heeft over Sean (15) en Jayden (14). Spears zegt dat ze graag wil trouwen met haar vriend Sam Asghari en nog een kind wil, maar dat haar vader dit niet toestaat. Ze vertelde de rechtbank dat ze onder meer tegen haar wil wordt gedwongen om een spiraaltje te dragen. "Ik wil dat het eruit gaat maar ze willen me niet naar de dokter brengen om het te laten verwijderen."

Analyse Britney-tape: Medicatie, verplichte spiraal en opsluiting
310
Analyse Britney-tape: Medicatie, verplichte spiraal en opsluiting

Kans dat rechter verzoek van Spears inwilligt is klein

Spears wil al langer af van haar vader als curator en heeft via haar advocaat al meerdere keren een verzoek daartoe ingediend bij de rechter. Elke drie maanden beoordeelt de rechter of de zangeres nog langer onder curatele van haar vader moet staan. Vooralsnog heeft de rechter die termijn telkens verlengd.

Haar vader keert zichzelf maandelijks 16.000 dollar (ruim 13.000 euro) uit als salaris voor zijn werk, meldt Forbes. Ook betaalt de zangeres voor zowel zijn als haar eigen advocaatkosten.

Als de rechter besluit het curatorschap te beëindigen, dan krijgt Spears weer zelf de zeggenschap over haar vermogen van circa 60 miljoen dollar. Ook zal ze waarschijnlijk weer gaan optreden. Daar was ze mee gestopt uit protest tegen haar vaders curatorschap.

De kans dat de rechter het verzoek van de zangeres inwilligt is klein. Het gebeurt zelden dat mensen die onder curatele staan in Californië daar weer van afkomen.

Halverwege de zitting werd de liveverbinding voor het publiek afgesloten en was de audio niet langer te horen voor de buitenwereld. De rechtbank zou dit hebben gedaan nadat er mogelijk opnames werden gemaakt en de uitspraken live op Twitter werden gedeeld. Op opnames van Spears' getuigenis is te horen dat ze al langer haar verhaal wil doen voor het publiek en blij is dat iedereen haar verhaal nu kan horen.

Vanwege het coronavirus sprak Britney Spears de rechter toe via een online verbinding.

Vanwege het coronavirus sprak Britney Spears de rechter toe via een online verbinding.
Vanwege het coronavirus sprak Britney Spears de rechter toe via een online verbinding.
Foto: EPA