James Michael Tyler, bekend van zijn rol als Gunther in de sitcom Friends, heeft in een interview met Today bevestigd dat hij lijdt aan prostaatkanker. De ziekte werd in september 2018 bij de 59-jarige acteur vastgesteld, maar hij hield het al die tijd geheim voor het grote publiek.

Tyler vertelt dat de kanker tijdens een jaarlijkse check-up werd gevonden. In het begin onderging hij hormoontherapie en kon hij zijn leven naar eigen zeggen nog prima leiden.

"Ik voelde me goed, echt. Ik had geen symptomen en voelde niks. Het was erg makkelijk om mee om te gaan", aldus de acteur. Uiteindelijk muteerde de kanker ten tijde van de coronapandemie en zorgde de ziekte ervoor dat Tylers onderlichaam verlamd raakte. Momenteel ondergaat hij chemotherapie.

Vanwege zijn ziekte kon Tyler onlangs ook niet persoonlijk naar de Friends-reünie. Hij verscheen toen online via Zoom om bij te kletsen met de cast. De acteur noemt het een "bitterzoete" ervaring. "Ik was erg blij dat ze me erbij betrokken, maar het was mijn eigen beslissing om er niet fysiek bij te zijn. Ik wilde de sfeer niet verpesten, weet je? Zo van: 'oh, trouwens: Gunther heeft kanker.'"

Door zijn verhaal nu te delen hoopt Tyler andere mannen te waarschuwen. "Als je er vroeg bij bent, is het erg goed te behandelen", benadrukt hij. "Ik wil niet dat mensen hetzelfde mee moeten maken als ik. Dit is geen makkelijk proces." De acteur hoopt hiermee tenminste "een leven" te redden. "Daarom vertel ik dit, zodat mensen het weten. Dit is mijn nieuwe rol."