Twee advocaten uit het team van R. Kelly zijn twee maanden voor het begin van een rechtszaak tegen de zanger opgestapt. Volgens Amerikaanse media melden zij in een verklaring "belangrijke, zwaarwegende redenen" te hebben om te stoppen met de verdediging van Kelly, die van seksueel misbruik wordt beschuldigd.

"Het is onze overtuiging dat wij gezien deze omstandigheden niet in staat zijn de verdediging goed te voeren." De al meerdere keren uitgestelde rechtszaak tegen Kelly in New York gaat in augustus van start.

Robert Kelly, zoals de muzikant voluit heet, verblijft in een gevangenis in Chicago in afwachting van een andere juridische procedure die tegen hem is aangespannen. Alle zaken draaien om seksuele en psychologische mishandeling.

De aanklagers in New York stellen dat Kelly's onderneming die officieel zijn muziek moest promoten ook meisjes en vrouwen ronselde. Die zou hij vervolgens bij hem hebben laten intrekken, waarna ze het huis niet meer zonder toestemming mochten verlaten en geen contact mochten hebben met vrienden en familie. Ze werden gechanteerd met expliciete beelden van zichzelf die de zanger had opgenomen.

Openbaar ministerie vroeg de rechter om anonimiteit voor juryleden

Het openbaar ministerie vroeg de rechter eerder om anonimiteit voor de juryleden in de zaak. Dat verzoek werd ingewilligd. De leden zullen worden afgezonderd van de buitenwereld, zodat zij niet worden beïnvloed door nieuwsberichten over de zaak en niet kunnen worden benaderd door Kelly of zijn handlangers.

De aanklagers hadden daarop aangedrongen, omdat de zanger volgens hen in het verleden vaker heeft geprobeerd klagers, juryleden en andere betrokkenen de mond te snoeren.