Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat de verdachten van de overvallen op Nikkie de Jager en René van der Gijp hebben samengewerkt bij verschillende misdrijven. Daarom worden ook de vermeende overvallers van de voetbalanalist nu verdacht van het vormen van een criminele organisatie, zo werd vrijdag bekend tijdens een inleidende zitting.

Eerder op de dag werd de zaak van De Jager al behandeld, waarbij duidelijk werd dat de overvallers die haar en haar verloofde in augustus overvielen in hun huis in Uden ook verdacht worden van het vormen van een criminele organisatie.

Die organisatie hield zich volgens het OM in 2020 bezig met het plegen van misdrijven, zoals diefstallen, afpersing met geweld en woningovervallen.

Van der Gijp werd eind april vorig jaar na een uitzending van Veronica Inside door drie gemaskerde mannen belaagd toen hij thuiskwam. Ze sloegen met slaghamers op zijn auto, maar vluchtten uiteindelijk zonder buit. Van der Gijp dankte dat aan zijn auto met gepantserde ramen. Hij vermoedt dat de daders uit waren op zijn Rolex-horloge.

'Groepsleden deden gedegen vooronderzoek'

Twee van de mannen, Younes S. en Oguzhan A., zouden met vijf anderen, onder wie drie vermeende overvallers in de zaak van De Jager, misdrijven hebben gepleegd in georganiseerd verband.

Hun criminele organisatie is volgens justitie verantwoordelijk voor woninginbraken en -overvallen in Rotterdam, Dordrecht, Krimpen aan den IJssel, Rockanje, Hendrik-Ido-Ambacht, Mijnsheerenland en Uden. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen nu de hoofdofficier van justitie deze week een beloning van 10.000 euro heeft uitgeloofd voor de gouden tip in deze zaken. In Opsporing Verzocht werd aandacht besteed aan de zaak.

Volgens justitie deden de groepsleden gedegen vooronderzoek voordat ze in wisselende samenstelling op dievenpad gingen in gestolen auto's met valse kentekens. Ze beschikten volgens het OM over woonadressen en andere privégegevens van hun beoogde slachtoffers en wisten in welke auto's zij reden en welke horloges ze droegen. Na de misdrijven zijn verschillende bedragen gestort op de bankrekeningen van de verdachten.

Een volgende pro-formazitting staat gepland op 18 augustus.