AMSTERDAM - Gewoon Jan Smit is vrijdagavond tot winnaar uitgeroepen van de veertigste verkiezing van de Gouden Televizier-Ring. Voor die prestigieuze televisieprijs waren vier programma's genomineerd, namelijk 'Boer zoekt vrouw' (KRO), Gewoon Jan Smit (TROS), 'Hart van Nederland' (SBS6) en 'Peter R. de Vries Misdaadverslaggever' (SBS6).

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vorig jaar ging de prijs ook naar een reallife-soap, toen was de ring voor Frans Bauer. Dat Jan Smit dit succes evenaarde verraste de Volendamse zanger zelf. Hij kondigde aan het volgend jaar nogmaals te doen.

Uitverkiezing

De winnaar van de Televizier-Ring wordt bepaald door het publiek, dat in eerste instantie ook de diverse nominaties verzorgde. Vervolgens konden mensen via internet, telefoon en sms opnieuw een voorkeur doorgeven, waarna de definitieve uitverkiezing een feit was.

De Gouden Stuiver, voor het beste jeugdprogramma van het afgelopen tv-seizoen, ging naar AVRO ZipZoo: Coördinaat X. Andere genomineerden voor deze prijs waren 'Buya' (NCRV), 'Het Klokhuis' (NPS).

Wendy van Dijk

De titel Zilveren Televizier-Ster (tv-vrouw van het jaar) ging naar voor de vierde keer naar Wendy van Dijk. "Het blijft fantastisch, maar ik weet niet zo goed meer wat ik moet zeggen." Yvon Jaspers en Anita Witzier zagen de prijs aan hun neus voorbij gaan, de laatste was voor de vijfde keer genomineerd voor de titel.

Genieten

Bij de mannen ging de onderscheiding naar Jochem van Gelder, presentator bij de NCRV van onder meer Praatjesmakers. "Sommige dingen in het leven moet je niet willen begrijpen, daar moet je van genieten", aldus de tv-man van het jaar, die de titel wegkaapte voor Carlo Boszhard en Paul de Leeuw. Van Gelder gaf aan tegen de kabinetsplannen voor de publieke omroep in "lekker door te gaan met het maken van amusementsprogramma's."

De diverse prijzen werden uitgereikt tijdens een gala dat rechtstreeks op Nederland 2 werd uitgezonden vanuit het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.