AMSTERDAM - De nieuwe speelfilm van Harry Potter, die 23 november in première gaat, krijgt als kijkadvies een classificatie voor 12 jaar en ouder. Dit omdat de rolprent engere scenes bevat dan de drie voorgaande edities. 'Harry Potter en de Vuurbeker' komt in Nederlandse bioscopen uit in 275 kopieën.

Het advies houdt volgens directeur W. Wolfers van distributeur Warner Bros. niet in dat jongere bioscoopbezoekers niet naar binnen mogen. ,,Dat laten we echt aan de ouders over, bij hen ligt de verantwoordelijkheid. Wij maken films die zo getrouw mogelijk de boeken volgen, en dus zijn ook spannende taferelen te zien. Maar de kinderen hebben vaak ook de boeken gelezen, dus ze weten wat ze ongeveer kunnen verwachten.''

Idealiter worden jonge kijkers begeleid door een volwassene, maar bioscopen gaan dat niet afdwingen. In de praktijk komen kinderen ook meestal met hun ouders naar de bioscoop.

In Groot-Brittannië heeft de plaatselijke Kijkwijzer wel bepaald dat kinderen alleen met een volwassene naar binnen mogen. Dit wegens geweld- en horrorscènes, inclusief een strijd op een begraafplaats.