De Britse koninklijke familie is bedroefd over hoe prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle de afgelopen jaren aan het hof hebben ervaren. Daarmee reageerde Buckingham Palace dinsdag op de beweringen die het echtpaar onlangs deed in een interview met Oprah Winfrey.

"De familie is bedroefd om te horen hoe uitdagend de afgelopen jaren voor Harry en Meghan zijn geweest. De kwesties die aan de orde zijn gesteld, met name die met betrekking tot ras, zijn zorgwekkend", luidt het statement namens koningin Elizabeth.

"Hoewel herinneringen uiteen kunnen lopen, worden die zeer serieus genomen en zullen ze privé door de familie worden besproken. Harry, Meghan en Archie zullen altijd zeer geliefde familieleden zijn", aldus Buckingham Palace.

Wat werd besproken in het interview

  • Markle zei dat er is gesproken over "hoe donker Archies huid zou worden". Wie deze zorgen heeft geuit, werd niet gezegd. Winfrey liet maandag weten dat prins Harry heeft benadrukt dat het niet om koningin Elizabeth of prins Philip gaat.
  • Na de geboorte van Archie werd besloten dat hij de titel 'prins' niet zou krijgen. Daardoor zou hij tot verbazing van het echtpaar ook geen beveiliging krijgen. Zij wilden wel graag beveiliging als dat nodig was.
  • Het leven binnen het Britse koningshuis viel Markle dermate zwaar, dat ze tijdens haar zwangerschap met suïcidale gedachten kampte vanwege de negatieve manier waarop de media over haar schreven. 
  • Ze vroeg om hulp vanwege haar mentale klachten, maar kreeg daarbij naar eigen zeggen geen enkele steun vanuit het koninklijk huis.
  • De prins vertelde onder meer dat het contact met zijn vader prins Charles verslechterde nadat het stel had laten weten de taken te willen neerleggen. Voorafgaand aan de bekendmaking sprak hij drie keer met zijn grootmoeder koningin Elizabeth, maar Charles hield het contact af.
Prins Charles loopt weg na vraag over interview Harry en Meghan
62
Prins Charles loopt weg na vraag over interview Harry en Meghan