Het Witte Huis prijst de moed van prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle om zo open over geestelijke gezondheidsproblemen te praten. In een reactie op het interview van Oprah Winfrey met het beroemde stel zei een woordvoerder dat het bespreken van mentale problemen moedig is.

Het vergt moed voor iedereen "die naar voren treedt en spreekt over zijn eigen worsteling met geestelijke gezondheid en zijn persoonlijke verhaal vertelt", aldus de zegsvrouw.

In het Verenigd Koninkrijk pleit de grootste oppositiepartij Labour ondertussen voor een onderzoek naar mogelijk racisme in Buckingham Palace. De aanleiding hiervoor zijn uitspraken die Markle tijdens het gesprek met Winfrey deed.

Markle zei onder meer dat iemand binnen het koningshuis zich zorgen maakte om de huidskleur van haar zoon Archie. Volgens Labour-leider Keir Starmer mogen de uitspraken van Markle over haar geestelijke gezondheid en met name het racisme dat ze ervoer, niet zomaar voorbijgaan.

Analyse interview Meghan en Harry: 'Charles en William zijn gevangen'
1
Analyse interview Meghan en Harry: 'Charles en William zijn gevangen'

'Probleem van racisme is groter dan koninklijke familie'

"Het herinnert ons eraan dat in deze tijd nog te veel mensen racisme ervaren. We moeten dat zeer serieus nemen", aldus Starmer tegen Sky News. "Niemand, maar dan ook niemand, mag vooroordelen hebben vanwege de kleur van een huid of vanwege geestelijke gezondheidsproblemen. Dit is groter dan de koninklijke familie. Al te veel jaren schuiven we dit soort problemen van tafel."

De schaduwminister van Onderwijs, Kate Green, noemt de aantijgingen "zeer verontrustend en schokkend". Zij roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar racisme binnen de paleismuren. "Er is nooit een excuus voor racisme, en ik denk dat het belangrijk is dat er actie wordt ondernomen om deze schokkende beschuldigingen te onderzoeken."

De Britse regering wil niet op de kwestie reageren. Premier Boris Johnson zei dat de uitspraken van prins Harry en Markle een zaak van het koninklijk paleis zijn.

Windsors doen onderzoek naar vermeend pesten door Markle

Vorige week kondigde het Britse koningshuis wel een onderzoek aan naar beschuldigingen van pestgedrag van Markle. Ze zou tijdens haar verblijf in het paleis twee persoonlijke assistenten de deur uitgewerkt hebben en het leven van een derde medewerker zuur hebben gemaakt. Ook zou Markle meerdere keren medewerkers aan het huilen gemaakt hebben.

Het spraakmakende interview van Winfrey met prins Harry en Markle trok ongeveer 17,1 miljoen kijkers in de Verenigde Staten, meldt de Amerikaanse omroep CBS die het gesprek zondagavond uitzond. Het geldt daarmee als een van de grootste tv-evenementen in ruim een jaar. Alleen de sportwedstrijd Super Bowl (rond 100 miljoen kijkers) en de uitreiking van de Oscar-filmprijzen (23,6 miljoen kijkers) in februari vorig jaar deden het beter.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).