AMSTERDAM - Estelle Gullit is boos op Quote-hoofdredacteur Jort Kelder. Deze zou over haar rug proberen de verkoop van zijn tijdschrift te stimuleren. De vrouw van oud-voetballer en voormalig Feyenoord-trainer Ruud Gullit eist een schadevergoeding van Kelder, zo liet een woordvoerder woensdag weten.

In een filmpje op de website van Quote rijdt een geluidswagen door de P.C. Hooftstraat, de luxe winkelstraat in Amsterdam. Van hieruit wordt Estelle Gullit meegedeeld dat haar "dagje shoppen" grote gevolgen zou kunnen hebben voor de positie van haar man in de Quote 500. Deze lijst met de rijkste Nederlanders publiceert Quote op 4 november.

"Hij heeft nog maar zeven miljoen voorsprong op de kozijnenkoning van Noord-Nederland. We adviseren je, Estelle, nu de P.C. te verlaten en naar de Hema te gaan", luidt de oproep vanuit de Quote-wagen.

Open brief

In een open brief laten Estelle en Ruud Gullit woensdag weten "het komisch bedoelde initiatief te kunnen begrijpen, wanneer we voorafgaand aan deze actie op de hoogte zouden zijn gesteld". "Maar, om nu zonder onze toestemming onze namen te misbruiken om een paar blaadjes meer te verkopen. Jort, we hadden je sportiever geacht."

Kelder is in de ogen van het echtpaar "een goed sportsman" als hij van "de - over onze rug - verkochte blaadjes een riant bedrag zou schenken aan het Sophia Kinderziekenhuis". "Dan kunnen we er misschien achteraf nog wel om lachen."

Sportief

De Quote-hoofdredacteur is blij dat Gullit het alsnog sportief opvat. "Maandag zei ze nog dat ze pislink was en dat ik er spijt van zou krijgen. Terwijl het toch gewoon een grapje was, niet bedoeld om haar pijn te doen." Kelder zegt op de "sportieve uitdaging" in te gaan. "Ik ga mijn best doen om geld in te zamelen. De grens van 100.000 euro moeten we zeker passeren."

De komende week verschijnen er nog meer beelden op de Quote-website waarin rijke Nederlanders voorkomen. Het eerstvolgende filmpje gaat over de familie Blokker van de gelijknamige winkelketen. "Die familie kan niet meer lachen van het geld. Ze willen niet in de Quote 500. In het filmpje geven wij suggesties over hoe ze makkelijk van hun geld afkomen."

Goede doelen

Kelder biedt de Blokkers en de andere 'slachtoffers' de mogelijkheid hun filmpje af te kopen voor 100.000 euro. Hij wil overigens het ingezamelde geld niet alleen aan het Sophia Kinderziekenhuis schenken, maar ook aan andere goede doelen. "Ik ben zelf meer van de dieren en de bomen. Misschien gaan we wel kanslozen de Quote 500 inhelpen, dat zou een mooie tegenhanger zijn."