De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft tot nu toe al 1,8 miljoen dollar (bijna 1,5 miljoen euro) opgehaald voor het goede doel met de verkoop van producten met daarop de foto van hem tijdens de inauguratie van president Joe Biden die viraal ging. Dat laat de oud-presidentskandidaat woensdag weten in een verklaring.

Met de opbrengst helpt Sanders verschillende stichtingen in zijn thuisstaat Vermont.

Op de inmiddels beroemde plaat is hij onderuitgezakt op een uitklapbare stoel en met gebreide wanten, een alledaagse grijze jas en een mondkapje te zien.

Binnen dertig minuten nadat de verkoop van T-shirts, truien en aanverwante producten op 21 januari begon, waren de voorraden al uitverkocht. De nieuwe producten die dit weekend werden aangeleverd, waren maandagochtend alweer uitverkocht.

Het beeld waarop Sanders door AFP-fotograaf Brendan Smialowski is vereeuwigd, heeft duizenden liefhebbers van memes over de hele wereld geïnspireerd om de foto in zoveel mogelijk andere afbeeldingen te plakken. De fotomontages bezorgden Sanders, die bekendstaat om zijn gepassioneerde toon en knorrige houding, een cultstatus op het internet.

Getty Images, het bureau dat de foto's van het Franse persagentschap AFP in de Verenigde Staten verspreidt, zal de opbrengst schenken aan het goede doel Meals on Wheels. Die organisatie voedt en helpt arme en vereenzaamde ouderen.

Hilariteit om gebreide wanten Bernie Sanders tijdens inauguratie
88
Hilariteit om gebreide wanten Bernie Sanders tijdens inauguratie