Een voormalige paleismedewerker heeft toegegeven dat hij tijdens zijn werkzaamheden op Buckingham Palace meerdere voorwerpen heeft gestolen. De 37-jarige cateringassistent Adamo Canto pleegde de misdrijven tussen november 2019 en augustus 2020, meldde BBC News maandagavond.

De politie trof een groot aantal gestolen voorwerpen aan in de vertrekken van de paleismedewerker.

Het ging onder meer om medailles en fotoalbums, zoals een album met foto's van het staatsbezoek dat de Amerikaanse president Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk bracht. Ook had de dief zich gesigneerde foto's van prins Harry, prins William en diens vrouw Catherine toegeëigend.

De cateringassistent maakte misbruik van het feit dat hij vanwege de coronapandemie toegang kreeg tot kantoren en andere kamers waar hij normaal gesproken niet kon komen. Daardoor kon Canto onder meer voorwerpen uit kluisjes van medewerkers en de berging van prins Andrew stelen.

Volgens de aanklager had de paleismedewerker 37 voorwerpen met een waarde van tussen 10.000 en 100.000 pond (zo'n 11.000 tot 111.000 euro) op eBay te koop aangeboden. Met de verkoop van de voorwerpen, die voor een flink lagere prijs werden aangeboden, verdiende Canto zo'n 7.700 pond.

De politie kwam Canto op het spoor toen andere paleismedewerkers op eBay een medaille tegenkwamen. Marineofficier Tony Johnstone-Burt wilde deze medaille dragen tijdens een koninklijk evenement, maar kon deze niet meer vinden. Het spoor leidde vervolgens tot Canto.

De voormalige paleismedewerker is op borgtocht vrijgelaten, maar zal op een later moment voor de rechter moeten verschijnen. Mogelijk wacht hem een gevangenisstraf.