Wat begon met een huwelijksaanzoek is geëindigd in aangiftes over en weer. De relatie van Shima Kaes en Johnny de Mol is al jaren voorbij, maar levert de afgelopen weken veel gedoe op voor beide partijen. Woensdag werd bekend dat het kort geding dat Kaes aanspande tegen schrijver Mark Koster niet doorgaat. NU.nl maakt een overzicht van wie wie nu aanklaagt en aangifte doet.

John de Mol doet aangifte van poging tot afpersing

Het Openbaar Ministerie bevestigt op 25 november dat John de Mol aangifte heeft gedaan van afdreiging, een vorm van afpersen. De Mol schrijft in de aangifte dat hij een brief heeft ontvangen met een voorstel voor een schikking rond belastende informatie in een dan nog te verschijnen boek van Mark Koster over de familie De Mol.

De aangifte is gericht tegen Karim Aachboun en Ad Aerts, de juridisch adviseurs die achter de brief zitten. Ze vertegenwoordigen Shima Kaes, die verloofd was met De Mols zoon Johnny. Ook Johnny is bij de aangifte betrokken.

In het boek komt een passage voor over de turbulente liefdesrelatie tussen Johnny de Mol en Kaes, die ruim een jaar samen waren en zich verloofden voor hun relatie in 2015 eindigde. In de relatie zou sprake zijn geweest van mishandeling. De Mol heeft dit ontkend.

Shima Kaes neemt juridische stappen tegen Johnny de Mol en Mark Koster

Twee dagen later, op 27 november, maakt Kaes bekend op haar beurt juridische stappen te nemen tegen haar ex. Kaes ontkent mee te hebben gewerkt aan het boek van Mark Koster en haar adviseurs schrijven in een brief dat Kaes onterecht is benadeeld door de familie De Mol.

"Nu cliënte door de familie onterecht wordt aangevallen, is zij genoodzaakt zich hiertegen te verweren." De aangifte zal worden gedaan in Nederland, Mexico en Spanje vanwege drie vermeende incidenten van mishandeling die in 2015 plaatsvonden op die plekken. Kaes klaagt haar ex in de aangifte aan voor mishandeling en poging tot doodslag.

De Mol zou Kaes driemaal fysiek hebben bejegend tijdens ruzies. Bij een van die incidenten, op Ibiza, was volgens Kaes sprake van een "verstikkingspoging", waarbij De Mol haar keel zou hebben dichtgeknepen. Peter Plasman, de advocaat van De Mol, doet de inhoud van de aangifte via zijn cliënt af als "de zoveelste ordinaire publiciteitsstudent van Aachboun".

Van de juridische stappen tegen Koster, om er voor te zorgen dat de journalist "belastende privé-informatie" niet zou verspreiden, ziet Kaes nog voor het kort geding af als de partijen tot een schikking komen.

Koster zou geluidsfragmenten in zijn bezit hebben waarop bewezen wordt dat er sprake was van misbruik binnen de relatie van Kaes en De Mol. De journalist zegt te hebben afgesproken de opnames niet te verspreiden.

Adviseurs Shima Kaes doen aangifte tegen familie De Mol

Het verhaal blijkt op 30 november nog niet af: Aachboun en Aerts maken bekend aangifte te doen tegen Johnny en John de Mol. Volgens de adviseurs van Kaes hebben vader en zoon hun aangifte "willens en wetens valselijk ingediend".

Aerts en Aachboun openbaren dat er in september al een brief is gestuurd naar de familie De Mol, maar dat daar nergens impliciet of expliciet is gesproken over geld in ruil voor het achterhouden van informatie. "Nergens in de brief is aangegeven om audio- en beeldmateriaal in te ruilen voor geld."