Theaterproducent en presentator Albert Verlinde aanvaardt de VVD-zetel in de gemeenteraad van Vught, zo laat hij vrijdag weten. Verlinde wordt op 4 januari geïnstalleerd, meldt de gemeente Vught.

Verlinde stond als lijstduwer op de kandidatenlijst; een verkiezingskandidaat die hoogstwaarschijnlijk veel stemmen gaat halen, maar vaak op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst staat. De theatermaker kreeg 406 voorkeursstemmen.

"Er was een hoge opkomst", stelt hij. "Dan vind ik honderden voorkeursstemmen een serieus signaal, dat zijn heel veel mensen die vertrouwen in je stellen. Het zou als kiezersbedrog voelen als ik hier niets mee zou doen."

De theaterproducent wil zich in de raad vooral hard gaan maken voor de belangen van de dorpen Cromvoirt en Helvoirt. Ook wil hij zich inzetten voor cultuur in Vught. "Het zal niemand verbazen dat dat een onderwerp is waar ik veel aandacht aan zal geven", stelt hij.

Verlinde stelt op dit moment geen landelijke politieke ambities te hebben. "Ik ben iemand die dingen doet omdat zijn hart die ingeeft. Dat heeft mij al heel veel gebracht in mijn leven. Maar ik heb geen routekaart met doelen; dit is een heel nieuw vak voor mij dat ik mij eigen moet maken. Ik ga kijken hoe dat mij bevalt."

De theaterproducent neemt op 1 december afscheid van Stage Entertainment Nederland, nadat hij dat bedrijf ruim vijf jaar heeft geleid. Verder is hij de afgelopen tijd weer vaak als expert te zien geweest in Shownieuws.