Prinsessen Amalia en Alexia zijn in Griekenland gebleven toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun vakantie afbraken, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag na berichtgeving van RTL Boulevard. De twee oudste dochters van het koningspaar vlogen dinsdagmiddag terug naar Nederland en kwamen rond 20.30 uur aan bij Paleis Huis ten Bosch.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn afgelopen vrijdag met hun drie dochters naar Griekenland vertrokken om daar de vakantie door te brengen. Er ontstond echter ophef over de reis, omdat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) Nederlanders eerder die week tijdens een persconferentie op het hart drukten niet onnodig te reizen.

Op zaterdag keerde een deel van de koninklijke familie met een lijnvlucht van KLM terug naar Schiphol. De zestienjarige prinses Amalia en vijftienjarige prinses Alexia zouden in Griekenland zijn achtergebleven, omdat niet voor alle leden van het gezin een vliegticket beschikbaar was.

"Er is bewust gekozen voor deze dag", zei koningshuisdeskundige Justine Marcella in de uitzending RTL Boulevard. "Toen de tickets op bleken te zijn, werd de keuze al snel gemaakt om Amalia en Alexia achter te laten in Griekenland. Maar de prinsesjes gingen niet voor de volgende beschikbare vlucht en mochten in Griekenland blijven."

"We zien de reacties van mensen op berichten in de media. Die zijn heftig en die raken ons", zei koning Willem-Alexander zaterdag in een reactie op de controverse rond hun vakantie. "We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID-19-virus eronder te krijgen, is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nageleefd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij."

Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen van de koning, zo liet de RVD vrijdagavond weten. De premier zei zondag dat hij "te laat besefte" dat de reis naar Griekenland eigenlijk niet kon. Hij zei niets over het achterblijven van de prinsessen. D66-Kamerlid Joost Sneller twittert dinsdagavond dat de minister-president dat wel had moeten doen.