Muzikanten zoals Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Amy Winehouse overleden toen ze 27 jaar oud waren. Daarom doet hun collega Lucas Hamming extra voorzichtig als hij in november die leeftijd bereikt, vertelt hij donderdag in AD.

"Ik ben niet bang om dood te gaan en toch, ik ben bijgelovig", aldus de oud-winnaar van dirigeerwedstrijd Maestro. "Ik word uitgerekend op vrijdag de 13e 27, dat zet me toch op scherp. Ik geef geen feestje, dan kan ik ook niet stikken in mijn eigen braaksel zoals Jimi Hendrix."

"Nu ik zelf bijna 27 ben, bedenk ik toch vaak hoe jong zij waren toen ze stierven" blikt Hamming vooruit op het bereiken van die leeftijd. "Ik kan me niet voorstellen dat ik over een half jaar de pijp uitga, zij deden dat wel."

"Terwijl mensen als Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Amy Winehouse op dat moment tot de grootste artiesten ter wereld behoorden. Natuurlijk heeft hun vroege dood bijgedragen aan hun legendarische status, maar ze hadden allemaal zóveel talent."

De 27 club, ook Forever 27 genoemd, is de benaming voor een niet strikt vastgestelde groep van muzikanten die overleden op 27-jarige leeftijd. Bovengenoemde artiesten, maar ook Janis Joplin, Rolling Stones-gitarist Brian Jones en Jim Morrison worden regelmatig tot de groep gerekend.

Voor zijn theatertour Haast haalde Hamming inspiratie uit de 27 club. "Ik speel geen liedjes van anderen, maar ik haal Jim Morrison er wel bij als ik het publiek toespreek."