Britney Spears heeft sinds 2008 niet meer zelf controle over haar financiële zaken en haar carrière. De zangeres staat onder curatele, wat in The New York Times-documentaire Framing Britney Spears uitvoerig aan bod komt. Ondertussen is de hashtag #FreeBritney steeds vaker trending en spreken ook bekende collega's hun zorgen uit. Wat is er de afgelopen jaren precies gebeurd?

Na haar doorbraak in 1998 wordt Spears populairder en populairder. Ze staat op de cover van elk magazine, toert over de hele wereld, geeft honderden interviews en wordt continu belaagd door de paparazzi.

Een kleine tien jaar later eist al die druk zijn tol. Spears wordt met psychische problemen opgenomen nadat ze zich met een van haar zoons in de badkamer zou hebben opgesloten, omdat ze geen afstand wil doen van het ouderlijk gezag. Niet lang daarna krijgt haar vader Jamie Spears de papieren rond om haar curator te worden.

De zangeres komt bij haar vader onder curatele te staan, wat betekent dat hij beslissingen over haar financiën neemt. Tot in het kleinste detail: Jamie Spears kan zelfs bepalen of zijn dochter een kop koffie mag kopen. Ook heeft hij zeggenschap over haar carrière, inzicht in haar medisch dossier en kan hij beslissingen nemen over wie haar mag bezoeken. Vader Spears deelde het curatorschap met advocaat Andrew Wallet.

Hoewel Spears na het voorval in 2008 en haar mentale problemen in 2007 niet in staat wordt geacht haar eigen beslissingen te nemen, gaat de zangeres wel snel weer aan het werk. Zo brengt ze het album Circus uit, waarmee ze op een wereldwijde tour ging.

Jamie Spears in 2013.

Jamie Spears in 2013.
Jamie Spears in 2013.
Foto: BrunoPress

#FreeBritney-beweging

In 2019 verandert de situatie van Spears enigszins. Haar vader geeft een deel van het curatorschap op vanwege zijn eigen medische problemen. Hij schuift daarbij de zogeheten zorgmanager van de zangeres, Jodi Montgomery, naar voren om zijn taken over te nemen. Hij behoudt wel de controle over de bezittingen en financiën van zijn dochter.

Wanneer de gezondheid van Jamie Spears verbetert, komt de rol van Montgomery te vervallen. De zangeres eist echter dat de curatelerechten bij haar vader worden weggenomen. Ze verliest de zaak en sinds november delen Jamie Spears en het curatorbedrijf Bessemer de rechten.

De artieste ziet liever dat alleen laatstgenoemde haar curatele op zich neemt. Volgens haar advocaat wil Spears niet optreden zolang haar vader nog enigszins zeggenschap over haar financiën en carrière heeft.

Voorlopig lijkt dat er niet in te zitten: de rechter bepaalt eind 2020 dat Jamie Spears curator tot ten minste september 2021 blijft. Wel wordt dit besluit elke drie maanden geëvalueerd. Ook donderdag 11 februari staat er weer een zitting op het programma.

Bekijk de trailer van Framing Britney Spears
60
Bekijk de trailer van Framing Britney Spears

Bekende sterren steunen Britney

De nieuwe documentaire Framing Britney Spears gaat in op de aanloop naar de curatelezaak en ook bekenden van de zangeres spreken hun zorgen uit. Meest fanatiek zijn haar fans, die de #FreeBritney-beweging zijn begonnen. Ze verzamelen zich bij de rechtbank als er een zitting plaatsvindt en starten een petitie waarin ze om een einde van de curatele vragen.

De beweging is na het uitzenden van The New York Times-docu alleen nog maar groter geworden. Ook bekende sterren als Miley Cyrus, Sarah Jessica Parker en Bette Midler delen de hashtag. Het lijkt er echter niet op dat Spears op korte termijn weer zeggenschap over haar leven en bezittingen krijgt. "Een curator zal niet ineens zeggen: ik stop ermee", zegt Vivian Thoreen, een advocaat die werkt voor Jamie Spears' team, in de documentaire.

"Er moet ook bewijs zijn dat het curatorschap echt niet meer nodig is. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat iemand die onder curatele staat een eind heeft gemaakt aan zijn of haar conversatorschap."