AMSTERDAM - Acteur Daniël Boissevain is maandagavond door het tijdschrift Esquire uitgeroepen tot Bestgeklede Man 2005. Hij liet cabaretier Javier Guzman, acteur Thijs Römer, muzikant Michiel Borstlap, topkok Sergio Herman, dj Malvin Wix en schaatser Mark Tuitert achter zich. De slechtstgeklede man van 2005 werd Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International.

De jury oordeelde dat Boissevain, bezig met filmopnames over Herman Brood, zich innovatief en eigenzinig kleedt. Net als zijn vrouw Vanessa Henneman vindt de jury dat alles hem staat: van casual-chic tot strak in het pak. Voor de Esquire-avond werd hij gekleed door Baldesarini. "Met een goed oog voor detail, maar nooit te bedacht. Boissevain begrijpt tot in zijn vezels wat het inhoudt om een goedgeklede man te zijn", aldus de jury.

De beoordeling kwam van mode-ontwerper Hans Ubbink, Marijn Lusink van Oger Fashion, moderedacteur van de Telegraaf Michou Basu en hoofdredacteur Arno Kantelberg en redacteur Marcus Polman van Esquire.

Philip Freriks

Zij gaven tevens de Oeuvre Award 2005 aan journalist, maar bovenal Journaal-presentator Philip Freriks. De jury zei onder de indruk te zijn van de consistente wijze waarop Freriks zich al jaren met smaak kleedt, vooral omdat ook de keuze van zijn das zo goed is.

Derksen

Dat Derksen werd neergesabeld, kwam vooral door zijn snor, die volgens de jury de laatste link met het rock & roll-tijdperk is. Maar ook zijn buttondown shirts liggen niet goed bij de beoordelers, zo lieten zij weten.

Boissevain ging in Odeon, waar de prijs werd uitgereikt, als winnaar gekleed: strak in het pak en met nieuwe schoenen, ook al draagt hij normaal nooit pakken, verklapte zijn vrouw: "Het is een echte jeans- met sneakerman. Alles moet bij hem goed zitten. Het duurt dan ook wel even voordat een pak bij hem echt goed zit."

Goed schoeisel

In een reactie op de prijs stelde modeontwerper Percy Irausquin dat hij hoopte dat de Nederlandse man nu eens gaat kijken naar goed schoeisel. "Ze kleden zich altijd maar tot hier", wijst hij naar zijn enkels. "Verder kijken ze niet."

De Esquire Fashion Night is na acht jaar uitgegroeid tot een van de belangrijkste mannenlifestyle evenementen in Nederland. Het is het domein waar metromannen - mannen die houden van onder meer winkelen en huidverzorging als elementen van een stijlvol leven - zich volledig kunnen ontpoppen.

Longlist

De longlist bestond uit vijftig kandidaten uit de wereld van politiek, cultuur, sport, muziek en literatuur.

Eerder ging de titel naar onder anderen Pim Fortuyn, Humberto Tan, Johnny de Mol, Wilfried de Jong en Michiel Huisman, de winnaar van vorig jaar.