Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, heeft stevig uitgehaald naar J.K. Rowling. De Britse auteur van de Harry Potter-boekenreeks ligt onder vuur op sociale media vanwege uitspraken over transgenders.

"En dan te bedenken dat ik groot fan was van Harry Potter. J.K. Rowling, je bent een schande. Je hebt geen idee hoeveel pijn je mensen aandoet. Schaam je", schrijft De Jager, die begin dit jaar onthulde dat ze transgender is, maandag op Twitter.

De Jager reageerde daarmee op een Twitter-bericht van zondag van Rowling, die de mening van enkele onderzoekers deelde dat jongeren met mentale problemen tegenwoordig te makkelijk hormonen toegediend krijgen en geslachtsveranderende operaties wordt aanbevolen. "Terwijl dat misschien niet het juiste is."

Rowling zorgde enkele weken geleden al voor ophef toen ze zich via sociale media afvroeg of er geen simpelere benaming was voor "mensen die menstrueren", een term die ze in een artikel las. Ze stelde zelf voor om het woord "vrouwen" te gebruiken. De auteur liet in een aanvullende verklaring weten dat ze geen transfoob is.