AMSTERDAM - Simply Red-fans kunnen hun lol op. De band brengt namelijk in korte tijd twee cd's uit. De eerste, getiteld Simplified, verschijnt deze week. Zanger Mick Hucknall is trots op zijn werk. Het album, dat slechts drie nieuwe nummers kent, heeft volgens hem ondanks de herkenbaarheid een heel nieuw geluid. "De liedjes klinken misschien simpel, maar als je goed luistert kom je erachter dat ze dat niet zijn", kenschetst de zanger het album.

Onderuitgezakt in een luxe fauteuil in hotel The Grand in Amsterdam vertelt Hucknall over zijn nieuwste aanwinst. Zijn zonnebril komt tijdens het gesprek niet van zijn hoofd. "Ik heb een kater. Gisteravond wezen stappen in Polen", legt hij uit. De zanger is druk met de promotie van zijn cd. Na Nederland reist hij op dezelfde dag nog door naar België.

Toch doet zijn drukke schema niets af aan het enthousiasme waarop hij over zijn werk uitwijdt. Simplified kent veel nummers uit de oude doos, maar allen hebben een nieuw sausje gekregen. "Als de fans de cd-hoes zien, denken ze vast 'oh, die nummers heb ik al' maar als ze het horen, zullen ze van mening veranderen. Deze versies zijn zó anders." Hucknall is zelf erg onder de indruk van de nieuwe weergaven van 'Something got me started' en 'Holding back the years'. "Ze zijn beter dan de originele nummers."

Latino-stijl

Op het album valt vooral het latino-geluid, met Cubaanse invloeden, op. Zijn manager kwam met dit plan. "Ik vond het een geweldig idee. Ik heb altijd al interesse gehad in deze muziekstroming, je kunt hierbij de trombone, saxofoon en trompet heel gemakkelijk combineren."

De band besloot zelfs een dvd op te nemen in Cuba. "We hebben daar een geweldige tijd gehad. De Cubaanse mensen zijn fantastisch. Het land is nog zo authentiek." Hucknall deed hier ook inspiratie op voor de single Perfect Love, dat al twee jaar in de pen zat. "Ik kreeg het nummer maar niet naar mijn zin, tot we op het idee kwamen van die latino-stijl."

Een opvallende cover op het album is het gevoelige 'A song for you', oorspronkelijk van Leon Russell maar in de loop der jaren al door heel wat gerenommeerde artiesten vertolkt. "Ik hou van dit nummer." Volgens Hucknall kan niet iedereen dit lied zomaar zingen. "Je moet er naartoe groeien. Ik heb dat punt nu bereikt en ben heel trots op het resultaat."

In de meer dan twintig jaar dat Simply Red bestaat, veranderde Hucknalls band diverse malen van bezetting. Het feit dat hij steeds wisselt van muzikanten ziet hij als een verrijking van zijn muziek. "Ik ben niet met ze getrouwd. Deze manier van werken stimuleert mij en de musici. Blijven veranderen is gezond voor de muziek. Je merkt soms dat als mensen ouder worden, ze een beetje inkakken." Overigens heeft de zanger geen intenties zijn huidige band te wijzigen. "Deze mensen zijn fantastisch."

Eigen label

Sinds het vorige album 'Home' werkt de groep onder een eigen label. Niet om jong aanstormend talent een kans te geven, maar simpelweg uit commerciële overwegingen. "Ik kon het niet langer aanzien dat de platenmaatschappij met 85 procent van het geld ervandoor ging en ik slechts 15 procent kreeg."

Hucknall zegt zich als een vis in het water te voelen bij zijn huidige manier van werken. "Het gevoel van een eigen label is onbeschrijflijk. Ik zou nooit meer terugkunnen. Tijdens mijn laatste drie albums voor de platenmaatschappij was ik erg ontevreden. Ze namen bezit van me. Ik maak nu muziek zoals ik het wil maken. "

Hoewel Hucknall (45) toegeeft dat hij de laatste tijd stiekem wel eens nadenkt over zijn pensioen, wil hij nog lang niet stoppen. "Ik zal in de komende jaren misschien wat minder optreden, maar ik kan mij niet voorstellen dat ik geen muziek meer zal maken. Ik schrijf nummers van nature. Zolang ik nog blijf schrijven, zet ik mijn carrière voort."

Gewoon even chillen

Voorlopig kunnen de fans in ieder geval nog even vooruit. Volgend voorjaar verschijnt het zusteralbum van Simplified, Amplified. Op dat album staan zeven nieuwe nummers, lichtte Hucknall alvast een tipje van de sluier op.

Deze winter gaat Simply Red op tournee, in december staan ze in het Gelredome in Arnhem. En daarna? Daarna vindt de zanger het even welletjes. "Dan neem ik een hele lange break, ga ik wat vissen, drink ik wat wijntjes. Gewoon even chillen."