Kajsa Ollongren kreeg het advies van de dokters rustig aan te doen nadat ze een bijnieroperatie onderging, maar vond het lastig die raad op te volgen. De D66-vicepremier wilde weer haar oude tempo oppakken, zegt ze in Het Parool.

"Iedere arts zegt: rustig beginnen. Maar ik kan niet rustig beginnen. Het is alles of niets. Daarom vond ik het spannend. Als je er zo lang uit bent geweest, ben je het fysiek niet meer gewend."

Ollongren had last van bijholte- en voorhoofdsontstekingen. Na onderzoek bleek dat haar bijnier niet genoeg cortisol voor haar afweersysteem produceert. Tijdens de weken waarin ze niet kon werken, besefte ze hoeveel waarde ze hecht aan haar baan.

"Ik ben geen compleet mens zonder werk. Zonder word ik best heel ongelukkig. Ik ben dus ontzettend blij dat ik weer aan het werk ben."

'Het gaat met sprongen vooruit'

Zes weken na de operatie gaat het goed met de 52-jarige politica.

"Het gaat met sprongen vooruit, de belastbaarheid, de conditie. En mijn werk geeft ook een mentale boost. Maar ik zit voor mijn leven vast aan bepaalde medicijnen tegen de auto-immuunziekte. En het probleem met de aanmaak van cortisol gaat langzaam maar zeker de goede kant op."