Berend Boudewijn heeft na het overlijden van zijn vrouw Martine Bijl veel troost gehaald uit Ricky Gervais' Netflix-serie After Life. De voormalige regisseur en presentator vond de serie erg herkenbaar, vertelde hij zondag in het Radio 1-programma De Perstribune.

"Het aardige van die serie is dat het heel grappig is, maar tegelijkertijd ook heel ontroerend. Ik heb die serie bekeken in mijn eentje, toen Martine al ziek was. Ik zat er een beetje om te lachen en ik kreeg toch ook wel vochtige ogen", zegt Boudewijn.

Bijl overleed op 30 mei 2019 op 71-jarige leeftijd aan de complicaties van de hersenbloeding die haar in september 2015 trof. Op de hersenbloeding volgden klachten van depressieve aard, waarvoor Bijl meermaals werd behandeld.

De serie After Life gaat over een schrijver die de dood van zijn vrouw probeert te verwerken. In de serie komt een aantal dingen voorbij waar Boudewijn zich in kan vinden, zoals het vasthouden aan oude gewoonten.

"Martine had een antieke klok en die moest één keer in de week worden opgewonden met een oude sleutel. Dat deed ze altijd op zondag. Daar stond ik dan altijd handenwringend bij, want dan moest ze op een verhoging staan. Ik ben nu als de dood om te vergeten die klok op te winden. Dat is een soort symbool geworden."

Martine is nog altijd bij hem, aldus Boudewijn. "Zij begeleidt mij. Ze heeft nu ook meegeluisterd. Ik moet oppassen dat ik niet larmoyant word."