Jan Smit is dit jaar de jongste persoon die een koninklijke onderscheiding ontvangt. De 34-jarige zanger is vrijdag benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Smit krijgt de onderscheiding naar aanleiding van zijn artistieke activiteiten, maar ook vanwege zijn inzet voor goede doelen, zoals SOS Kinderdorpen, Make-A-Wish Nederland en het Oranjefonds.

"Ik ben ontzettend geraakt en trots, ik had dit nooit verwacht, zeker niet gezien mijn leeftijd", aldus Smit in een eerste reactie.

De onderscheiding werd hem vrijdag uitgereikt door burgemeester Lieke Sievers van de gemeente Edam-Volendam. De zanger werd uit een vergadering gehaald en meegenomen naar zijn woning, waar hij verrast werd door de burgemeester.

Ook lintjes voor Dirk Scheele, Hans Kesting en Lucia Marthas

Muziektherapeut en kinderpopster Dirk Scheele is geridderd in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor het welzijn van kinderen via muziek. De muzikant zat in juli 2019 25 jaar in het vak.

Ook Hans Kesting heeft een lintje in ontvangst mogen nemen voor zijn werk in het toneel en film. De acteur en presentator, die onder meer de Louis d'Or won voor zijn acteerwerk, wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Dansdocent Lucia Marthas is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Naussau. Marthas richtte in 1983 haar balletschool op. "Waar bestaande kunstvakopleidingen zich in die tijd vooral richtten op klassieke of moderne theaterdans, maakte zij ruimte voor een opleiding voor musicals, shows en televisie. Haar dansschool is inmiddels uitgegroeid tot het Lucia Marthas Institute for Performing Arts." Ook haar inzet voor kansarme jongeren wordt geprezen.

3.060 mensen zijn dit jaar beloond

Regisseur en acteercoach Karolina Spaic is eveneens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1991 is zij oprichter en artistiek directeur van het ZID Theater. "Onder haar leiding groeide de kleine non-profitinstelling uit tot een bloeiende organisatie die ondersteund wordt door enthousiaste buurtbewoners in de Amsterdamse Kolenkitbuurt, een complexe multiculturele achterstandswijk."

Bekende en minder bekende Nederlanders krijgen vrijdag een lintje. In totaal ontvangen 3.060 mensen de bijzondere beloning voor hun werk.