Cabaretier Paul van Vliet wil in het geval dat hij besmet raakt met het coronavirus, niet op de intensive care opgenomen worden. In het AD vertelt hij dat hij liever voor die tijd afscheid zou nemen.

De 84-jarige cabaretier en schrijver zegt te zijn geschrokken van de beelden die hij zag uit Italië. "Ik wil in elk geval niet op de ic. Dan neem ik daarvoor wel afscheid, ik heb een mooi leven gehad. Mijn euthanasieverklaring ligt klaar, die wordt dan versneld ingezet."

Van Vliet zegt momenteel geen klachten te hebben. "Ik ben lichamelijk nog gezond. In het begin was ik onverschillig, toen kwam de schrik en nu berust ik erin."

De cabaretier vertelt dat zijn kinderen bezorgd zijn over de situatie. "Ze doen de boodschappen voor ons, zetten die onder aan de trap, wij blijven boven en dan zijn er dialogen. Ik heb al gedacht om ze op te schrijven, 'dialogen op de trap'."

Van Vliet nam in 2018 na een carrière van zestig jaar officieel afscheid van het theater, maar keerde begin dit jaar terug met een eigen voorstelling. Van Vliet is bekend van typetjes als Majoor Kees en Bram uit de Commune. Hij maakte talloze voorstellingen en bracht tientallen albums uit.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.