Kanye West wijt de aannames en meningen die mensen over hem hebben aan hokjesdenken. Omdat hij Afro-Amerikaan is, rapt en geen universiteitsdiploma heeft, zouden mensen hun oordeel over hem te snel klaar hebben, zei hij woensdag tegen The Wall Street Journal.

"Ik ben een zwarte man met een Make America Great Again-pet op", refereert West aan zijn politieke voorkeur voor de Republikeinse president Donald Trump. "Voor veel mensen is dat onvoorstelbaar: als je in de VS zwart bent, dan moet je politieke voorkeur bij de Democraten liggen."

Dergelijke meningen doen de rapper terugdenken aan de tijd voordat hij bekend was. "Zo voelde ik me als zwarte man bekeken als ik een restaurant binnenliep en mensen naar me keken alsof ik op het punt stond om iets te stelen."

Volgens West is de maatschappij erop gericht om mensen in een hokje te plaatsen. Daarbij gaat het niet alleen om racisme, maar ook om een in zijn ogen hardnekkige klassenmaatschappij.

In augustus 2018 vertelde West dat hij het moeilijk vond om ervoor uit te komen dat hij in 2016 op Trump had gestemd. In oktober van datzelfde jaar liet de 42-jarige rapper en echtgenoot van realityster Kim Kardashian weten geen politieke uitspraken meer te doen, omdat hij zich gebruikt voelde door de politiek.

Kanye West had moeite om uit te komen voor stem op Trump
120
Kanye West had moeite om uit te komen voor stem op Trump