Epke Zonderland, die in 2018 na twaalf jaar afstudeerde als basisarts, zou eventueel willen bijspringen tijdens de coronacrisis, mocht dat nodig zijn. De 33-jarige turner vertelde in De Wereld Draait Door dat hij dit dan wil "combineren met zijn sportambities".

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

In antwoord op de vraag van Matthijs van Nieuwkerk of Zonderland al heeft nagedacht of hij zou willen bijspringen als arts, zei hij: "Ik denk dat we op dit moment nog niet op het punt zijn dat er basisartsen zoals ik nodig zijn. Er zijn anderen die beter op hun plek zijn."

Maar mochten er in de toekomst onverhoopt meer artsen nodig zijn, dan zou Zonderland het wel overwegen. "Zolang het niet in gedrang komt met mijn sportambities", aldus de turner. "Ik moet wel de mogelijkheid hebben om te blijven trainen." Daarom zou hij zijn sportcarrière tijdelijk kunnen combineren met zijn werk als arts.

Zonderland zou meedoen aan de Olympische Spelen, die naar 2021 zijn uitgesteld, zo werd dinsdag bekend. Hij liet eerder weten dat de Spelen in Tokio zijn laatste zouden worden en daarom denkt hij er nu over om een jaar langer door te gaan.

Zonderland combineerde twaalf jaar lang zijn studie met topsport. Sinds ruim een jaar werkt hij een dag in de week als basisarts in Heerenveen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.