Peter R. de Vries heeft maandag in RTL Boulevard laten weten dat hij vindt dat er minder fel moet worden gereageerd op mensen die er ondanks de coronamaatregelingen op uit trekken. Volgens de misdaadverslaggever is het "misschien een vorm van naïviteit".

Maandag werden door het kabinet extra maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een van die maatregelen is dat mensen niet meer in groepen de straat op mogen. Dat gebeurde afgelopen weekend nog wel massaal.

De Vries is het niet eens met de berichtgeving hierover: "Ik heb het standpunt dat we in twee weken heel veel hebben bereikt - Nederland ligt nagenoeg plat - en ik verzet me er toch een beetje tegen dat mensen die een strandwandeling willen gaan maken of met hun kinderen even naar het bos gaan, worden afgeschilderd als onverschillige asocialen."

"Ik denk dat het mensen zijn die volledig de intentie hebben om de regels na te leven, maar denken dat ze met hun kinderen best even naar het strand kunnen gaan. Daarbij zien ze dan over het hoofd - dat is dan denk ik een vorm van naïviteit die je ze zou kunnen verwijten - dat ze dan in een soort trechter terechtkomen, waarbij je dan toch weer met z'n allen op elkaar zit."

"Maar de mensen die in het bos willen gaan wandelen, wat willen gaan sporten of naar het strand gaan, zijn in mijn ogen geen asocialen. Ik denk ook dat we daarvan af moeten als we saamhorigheid willen bereiken", aldus De Vries.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.