Filmproducent Harvey Weinstein, die onlangs werd veroordeeld tot 23 jaar celstraf, is besmet met het coronavirus. Dat meldt het hoofd van de vakbond van het New Yorkse gevangenispersoneel zondagavond.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De 68-jarige Weinstein zit momenteel vast in de Wende Correctional Facility in de staat New York. Nadat de test zondagochtend positief bleek te zijn, is Weinstein onmiddellijk in isolatie geplaatst. Ook bij een andere gevangene van Wende is het COVID-19-virus vastgesteld.

Het hoofd van de vakbond maakt zich zorgen over het gevangenispersoneel dat volgens hem te weinig middelen heeft om zich tegen het virus te beschermen. De staat New York is binnen de Verenigde Staten het zwaarst getroffen met meer dan 15.000 bevestigde besmettingen, waaronder 9.600 in de stad New York zelf. In de staat zijn inmiddels 114 doden gevallen aan de gevolgen van het virus.

Vrijdag werd bekend dat eraan wordt gewerkt om de gevallen filmproducent naar Los Angeles te krijgen. Weinstein moet nog terechtstaan in die stad, op verdenking van verkrachting en seksueel misbruik. Als de rechter beslist dat hij zich hieraan schuldig heeft gemaakt, dan kan Weinstein tot 28 jaar celstraf worden opgelegd.

Weinstein veroordeeld: hoe Hollywoodmagnaat ten val kwam
161
Weinstein veroordeeld: hoe Hollywoodmagnaat ten val kwam

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.