Probeer terug naar Nederland te komen: dat is de boodschap die duizenden Nederlanders die nu nog in het buitenland zitten hebben gekregen. Steeds minder vluchten gaan deze kant op en dus is het zaak zo snel mogelijk het vliegtuig te pakken. Ook bekende Nederlanders gooien hun plannen om en keren terug.

Simon en Annemarie Keizer - Australië

Simon Keizer en zijn vrouw Annemarie zaten met dochter Kiki de afgelopen tijd in Australië en hebben besloten zo snel mogelijk terug te komen. Op Instagram delen ze dezelfde foto: ze houden hun drie paspoorten vast en lijken opgelucht te zijn. "Met veel pijn en moeite weten we terug te komen uit Australië."

Update: Annemarie meldt donderdag via Instagram dat het gezin weer thuis is en twee weken in zelfisolatie gaat.

Anouk - Marokko

Zangeres Anouk was in Marrakesh voor schrijfsessies en kwam ineens vast te zitten. Hoewel ze veel steun krijgt van mensen in haar omgeving en dankzij Ali B over voldoende astma-inhalers beschikt, heeft ze veel last van stress en mist ze haar kinderen ontzettend. Omdat de zangeres problemen heeft met haar luchtwegen, raadt haar longarts aan om niet terug te vliegen naar Nederland, omdat ze enorme risico's loopt in mensenmassa's. Op Instagram noemt ze het een dilemma, omdat ze niet weet wat ze moet doen.

Anouk over haar moeilijke keuze
240
Anouk over haar moeilijke keuze

Patty Brard - Spanje

Patty Brard heeft met haar man Antoine een huis op Ibiza en heeft besloten daar te blijven. De presentatrice lijdt aan astmatische bronchitis en het lijkt haar beter niet te reizen. Brard zegt dat haar situatie een stuk makkelijker is dan die van Anouk en dat ze blij is met haar plek op het Spaanse eiland. Ze wenst iedereen veel sterkte.

Patty Brard geeft een update vanaf Ibiza
120
Patty Brard geeft een update vanaf Ibiza

Romy Monteiro - Thailand

Romy Monteiro was met haar vriend Jasper in Thailand toen duidelijk werd wat de gevolgen van het coronavirus zijn. De presentatrice wilde zo snel mogelijk terug, maar moest even geduld hebben en afwachten hoe alles zou verlopen. Op het moment van schrijven zit ze in het vliegtuig terug naar Nederland.

Lee Towers - Curacao

Zanger Lee Towers en zijn vrouw Anita moeten noodgedwongen langer overwinteren op Curacao. Alle vluchten richting Nederland zijn geannuleerd. "We kunnen op het eiland geen kant meer op. Alles zit hier nu intussen ook op slot, maar we raken niet in paniek", vertelt hij aan De Telegraaf.

Lil' Kleine - Verenigde Arabische Emiraten

Waar iedereen zich op sociale media zorgen lijkt te maken of ze nog wel thuiskomen, plaatst Lil' Kleine vooral beelden van wat een zorgeloze vakantie lijkt. De rapper heeft al aardig wat commentaar gehad op zijn vakantie en zijn vriendin Jaimie Vaes riep iedereen op daarmee te stoppen. Of het stel bezig is met een terugkeer naar Nederland, blijkt niet uit hun berichten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.