ALPHEN AAN DEN RIJN - Liesbeth List is maandag benoemd tot Officier de la Légion d'Honneur (Officier in het Legioen van Eer). De ambassadeur van Frankrijk, J.M. Gaussot, reikte de hoge Franse onderscheiding voor buitenlanders uit aan de artieste. Dat gebeurde na afloop van de première van de voorstelling Dichter bij Liesbeth in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn.

De onderscheiding wordt uitgereikt "als erkenning van buitengewone diensten aan de Franse natie op militair of burgerlijk gebied". List kan volgens de Franse ambassadeur worden beschouwd als "de ambassadrice van het Franse chanson in Nederland". Zij werkte samen met bekende Franse chansonniers en speelde Edith Piaf in de musical Piaf. De zangeres maakte ook een boek met een bloemlezing van Franse chansons.

Eerder werden onder anderen chansonnier Charles Aznavour, filmmaker Steven Spielberg, schrijfster Hella Haasse en schilder Karel Appel benoemd tot Officier de la Légion d'Honneur.

Dichterbij Liesbeth

Het komende seizoen reist List met de voorstelling 'Dichterbij Liesbeth' langs de Nederlandse theaters. Behalve haar bekende repertoire zingt ze nieuwe speciaal voor haar geschreven liederen. Centraal in haar repertoire staan de mannen die voor haar belangrijk zijn geweest, zoals Brel en Ramses Shaffy.

Bijzondere gasten tijdens de komende tournee zijn Bastiaan Ragas, Antonie Kamerling, Beau van Erven Dorens en Albert Verlinde, die per tourbeurt aan Liesbeths zijde staan. Door het voordragen van passages uit haar biografie geven ze een weerspiegeling van haar carrière. Ook zingen ze enkele liedjes tijdens de voorstelling. Ragas vergezelde List maandag tijdens de première. Na de voorstelling gaven Kamerling, Verlinde en Van Erven Dorens een gezongen toegift.