AMSTERDAM - Zanger Gerard Joling is vrijgesproken van mishandeling. De politierechter in Amsterdam achtte maandag de hem ten laste gelegde feiten niet bewezen. Een man beschuldigde de bekende Nederlander ervan hem een gebroken neus te hebben geslagen.

Joling had op 2 januari 2004 een flinke woordenwisseling met de man en zijn vriend in een café in Amsterdam. Volgens Jolings advocaat Mr S. Kalff werd de zanger onheus bejegend.

Elleboogstoten

De tegenpartij getuigde na het voorval echter dat de artiest de ruzie begon en vervolgens meerdere malen klappen en elleboogstoten uitdeelde. Enkele getuigen bevestigden dit verhaal, anderen ontkenden dat er was geslagen en spraken over alleen wat duw- en trekwerk.

Het vermeende slachtoffer eiste een schadevergoeding van 1000 euro en een bedrag van 640 euro wegens inkomstenderving. De officier van justitie vroeg om een werkstraf van 80 uur, maar met de vrijspraak werden al deze eisen van tafel geveegd. Joling was niet bij de strafzaak aanwezig wegens "andere verplichtingen", aldus zijn advocaat.

Opgelucht

Gerard Joling is 'heel blij' dat hij is vrijgesproken van de mishandeling van een cafébezoeker. Joling zei maandag in het SBS-programma 'Shownieuws' opgelucht te zijn dat de rechtszaak achter de rug is. "Je komt met je eigen verhaal, de waarheid. De tegenpartij komt met een niet goed genoeg verhaal."

De zanger vindt het een 'kwalijke zaak' dat hij werd aangeklaagd. "Er is niets gebeurd, maar je wordt er wel voor aangesproken." De zanger noemt het 'kwetsbaar' dat BN'ers zomaar kunnen worden aangeklaagd. "Hier zit je als bekende Nederlander niet op te wachten."