Nyassa Alberta kreeg pas toen ze in Duitsland ging werken door dat sommige mensen haar 'anders' vonden. De in Groningen opgegroeide musicalactrice met Surinaamse en Antilliaanse roots merkte dat sommigen vonden dat haar huidskleur ertoe deed, vertelt ze maandag in gesprek met de Volkskrant.

"Het was in Groningen nooit zo dat mensen me lieten voelen: jij bent anders dan wij", aldus Alberta. "Dat kwam later pas, in Duitsland."

"In Duitsland merkte ik pas dat ik anders was", gaat de 37-jarige Nederlandse verder. "Het viel echt op als ik een andere donkere persoon zag: o, kijk, daar heb je er een. Ik stond een keer op een bus te wachten en een man zei tegen me in het Duits: 'Bussen, dat is negerverkeer, uit de jungle.' Ik was in shock, kon niet geloven wat er gebeurde. Ik keek om me heen of ik een verborgen camera zag."

Alberta speelt de titelrol in TINA - De Tina Turner Musical, de musical over het leven van de Amerikaanse zangeres. De actrice kan zich voorstellen dat "donkere vrouwen tien keer zo hard moeten werken om hetzelfde te bereiken" als witte vrouwen.

"Ik heb ook rollen gekregen omdat ik bruin ben, zoals nu die van Tina Turner", voegt de musicalactrice eraan toe. Ze zegt wel te begrijpen dat de cast bij een stuk over Mozart helemaal wit is, omdat er in die tijd heel weinig donkere mensen in Europa woonden.