Uit DNA-onderzoek blijkt dat de Belgische koning Albert II (85) inderdaad de biologische vader is van kunstenares Delphine Boël (51). Alain Berenboom, de advocaat van de koning, heeft dit namens zijn cliënt bekendgemaakt, melden diverse Belgische media.

De koning heeft niet alleen toegegeven de biologische vader van Boël te zijn, hij heeft ook besloten zijn wettelijk vaderschap niet meer juridisch aan te vechten.

"Ook al zijn er juridische argumenten en bezwaren om het feit te rechtvaardigen dat een wettelijk vaderschap niet noodzakelijk de weergave is van een biologisch vaderschap, en dat de gevolgde procedure betwistbaar is, heeft koning Albert beslist om die niet op te werpen en met waardigheid en eer een punt te zetten achter deze pijnlijke procedure", staat er in de officiële verklaring.

Boël beweert al jaren dat zij een dochter van Albert II is. De kunstenares stapte in 2013 naar de rechtbank en eiste dat de voormalige koning een DNA-test deed. Ook wilde ze dat de rechter zou oordelen dat haar moeders echtgenoot, zakenman Jacques Boël, niet haar wettelijke vader is.

De rechtbank oordeelde in 2017 dat er wel degelijk een band bestond tussen Delphine Boël en haar wettelijke vader Jacques en dat ze zich jarenlang als zijn dochter zou hebben gedragen. De kunstenares ging in beroep tegen de uitspraak, waarna het Hof van Beroep uiteindelijk oordeelde dat Jacques Boël niet haar wettelijke vader is en dat Albert II een DNA-analyse moest ondergaan.

Koning Albert II ging vervolgens in beroep tegen het vonnis. Hij liet wel bloed voor een DNA-test afnemen in het Brusselse Erasmusziekenhuis, nadat de rechtbank hem dat oplegde op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag. Hij dwong wel af dat de uitslag geheim zou blijven.

Die geheimhoudingseis van de koning werd 13 december echter weer verworpen door het Hof van Beroep.

Boëls moeder Sybille de Selys Longchamps zou tussen 1966 en 1984 een relatie met de vorst hebben gehad. Albert II was bijna twintig jaar koning van België. Hoewel hij niet langer het staatshoofd is, mocht hij na zijn abdicatie de titel koning behouden. Zijn zoon Filip nam de troon ruim vijf jaar geleden van hem over.

Kunstenares Delphine Boël, de dochter van koning Albert II. (Foto: Pro Shots)