In de documentaire Miss Americana, die donderdag op het Sundance Film Festival in première is gegaan, vertelt Taylor Swift over de eetstoornis die ze als jonge artiest ontwikkelde. Aan Variety legt de zangeres uit dat ze op haar achttiende onder meer werd beïnvloed door de kop van een roddelblad.

"Ik benaderde eten hetzelfde als al het andere in mijn leven", vertelt de inmiddels dertigjarige zangeres. "Als ik een schouderklopje kreeg, registreerde ik dat als iets positiefs. Als ik werd afgestraft, registreerde ik dat als negatief."

Swift geeft een voorbeeld. "Ik weet nog dat ik op mijn achttiende voor het eerst op de cover van een tijdschrift stond. In de kop stond iets als 'achttien en zwanger?'. Ik droeg iets waardoor de onderkant van mijn buik er niet plat uit zag. Dus ik registreerde het als een afstraffing."

"Op een ander moment liep ik een fotoshoot binnen en zei iemand in de kleedkamer dat het zo bijzonder was dat ik de maat van kledingsamples paste", vervolgt Swift. "Er werd tegen me gezegd dat ze jurkjes normaal gesproken moesten aanpassen, maar dat ze nu direct vanaf de catwalk naar mij konden. Dat zag ik als een schouderklopje."

'Ik heb hier nooit eerder over willen praten'

De zangeres legt uit wat de gevolgen zijn geweest. "Als je maar vaak genoeg zulke gebeurtenissen registreert, ga je alles als lof en straf zien, inclusief je eigen lichaam."

"Ik heb hier nooit echt eerder over willen praten", vertelt de zangeres. "En het voelt nu nog steeds ongemakkelijk. Maar in de context van alles wat ik wel en niet in mijn leven deed, snap ik nu wel dat het in de film is terechtgekomen."

De documentaire Taylor Swift: Miss Americana is vanaf 31 januari op Netflix te zien.